Dagens PS

Bilbranschen krisar – konkurserna ökar dramatiskt

Många konkurser i bilbranschen just nu. Här är några av dem som fått stänga ner. (Foto: Getty Images)
Många konkurser i bilbranschen just nu. Här är några av dem som fått stänga ner. (Foto: Getty Images)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 25 okt. 2024Publicerad: 25 okt. 2024

Bilbranschen skakas av en konkursvåg. Stigande räntor och osäker ekonomi gör att konkurserna bland bilhandlare och tillverkare nu ökar drastiskt.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Bilbranschen genomgår just nu en tuff period med en kraftig ökning av konkurser.

Enligt Creditsafe har konkurserna bland bilhandlare ökat med hela 61 procent hittills i år jämfört med förra året. Detta placerar bilhandeln på andra plats efter fastighetsbranschen när det gäller konkursökningar.

Flera faktorer bidrar till denna dystra utveckling.

Dels har nybilsförsäljningen minskat med 12 procent i år, enligt Mobility Sweden.

Dels har de stigande räntorna gjort det dyrare att leasa och lånefinansiera bilar, vilket avskräcker många kunder.

Dessutom har många handlare drabbats av för höga restvärden på leasingavtal, vilket riskerar att leda till stora förluster när bilarna ska säljas vidare.

Lyxbilsmarknaden drabbad

Även marknaden för lyxbilar har drabbats hårt. Platinum Cars, en exklusiv bilfirma i Norrköping, har märkt av en tydlig nedgång.

Vd:n Sigge Bilajbegovic berättar för Dagens Nyheter att de senaste åren varit utmanande.

ANNONS

Tidigare kunde man köpa en sportbil och finansiera den med en låg ränta, samtidigt som bilens värde ofta steg. Men nu är situationen en annan. Räntorna är höga och priserna på andrahandsmarknaden har fallit.

ANNONS

Senaste nytt

Konkurser även bland stora aktörer

Det är inte bara små bilhandlare som drabbas.

Även stora aktörer med miljardomsättning har tvingats i konkurs. Bland de stora handlarna som gått omkull i år finns Auto Lounge i Frillesås, Bilgruppen i Jönköping, Moderna Bil i Haninge och Knivsta samt lyxbilshandlaren Fremcha.

Oroande trend i Europa

Även i andra delar av Europa ser situationen dyster ut.

Nyligen gick den brittiska bilhandlaren Completely Motoring i konkurs. Experter befarar att detta bara är början på en konkursvåg som kan komma att drabba bilhandlare i hela Europa, inklusive Sverige.

En tuff höst väntar

Utöver problemen hos bilhandlare har även flera stora leverantörer inom bilindustrin gått i konkurs. Mürdter Group, en tillverkare av plastkomponenter till bilar, och IAC Group, en svensk underleverantör, är två exempel.

ANNONS

Dessa konkurser skapar ytterligare problem för biltillverkarna och riskerar att leda till produktionsstörningar och förseningar.

Även elbilstillverkare har drabbats hårt. Den amerikanska elbilstillverkaren Fisker har nyligen ansökt om konkurs efter att diskussioner om investeringar med en stor biltillverkare inte lett någonvart.

Hopp om en vändning

Trots den dystra situationen finns det hopp om en vändning. De flesta bedömare räknar med att nybilsförsäljningen kommer att ta fart igen nästa år, när räntesänkningarna börjar få effekt.

Dessutom finns det ett uppdämt behov hos konsumenter som avvaktat med att byta bil.

Framtidens bilhandel

På längre sikt spås bilbranschen genomgå stora förändringar.

Tillverkare väntas i allt högre grad sälja direkt till konsument istället för via återförsäljare. Men experter tror att det fortfarande kommer att finnas en plats för nischade handlare, särskilt inom lyxbilssegmentet.

Konkursförvaltare kan uteslutas – Kronofogden skärper kontrollen

Konkursförvaltare sparkad från 26 uppdrag för påstådd misskötsel av en rad konkurser. Kronofogden inleder omfattande granskning av systemet.

ANNONS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
Jämför bilförsäkring

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]