Dagens PS

Åtta av tio vill se ny lag för fotgängare 

Fotgängare reflex
Svenska bilister har tröttnat på osynliga gångtrafikanter (Foto: Charlie Riedel/AP/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 01 dec. 2024Publicerad: 01 dec. 2024

Synbesiktningen, som uppges vara Sveriges största syntest och som varje år genomförs av Synoptik i samarbete med Bilprovningen – visar att Sveriges bilister har tröttnat på osynliga gångtrafikanter. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Bilprovningen och Synoptik har samlat på sig enkätsvar från bilister. Dessa visar att 74 procent tycker det är svårt att se fotgängare som inte bär reflex. 

Till saken hör att över 600 000 svenska bilister samtidigt har så pass kass syn att de inte skulle klara av att ta körkort idag. Detta, tillsammans med reflexlösa gångtrafikanter, blir lätt en farlig kombo.

ANNONS

Som ett resultat vill nu åtta av tio – 81 procent – att man inför en reflexlag. 

“Tar inte sitt ansvar” 

Undersökningen visar samtidigt att 34 procent av svenskarna sällan eller aldrig använder reflex när de går ut i mörkret. 

Av dessa är män och unga värst. 43 procent av männen och 45 procent av unga mellan 16 och 34 år skippar reflexen. 

“När det är mörkt förlorar ögat en del av sitt detaljseende och det blir svårare att urskilja färger. Därför är det viktigt att alla gångtrafikanter använder reflexer när det är mörkt oavsett om man vistas i stadsmiljö eller på landsbygden”, säger Awet Tesfamariam, kliniskt ansvarig på Synoptik, i ett pressmeddelande

Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Bilprovningen, förstår bilisternas frustration. 

“Med tanke på att var tredje gångtrafikant inte tar sitt ansvar är det förståeligt att bilisterna välkomnar ett lagkrav på att bära reflex och förhoppningsvis skulle det leda till färre olyckor”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

“Lagstiftning, nja”

Resultatet är förvisso inte nytt. Redan i fjolårets undersökning ville många bilister se lag på reflex. Då var trafikpolisen Hans Qvant tveksam till att en ny lag är rätt väg att gå. 

“Lagstiftning, nja. Vem ska övervaka det och vad ska hända? Jag är tveksam”, sa han till SVT. Däremot underströk han vikten av att fotgängare använder reflex: 

“Rena självbevarelsedriften skulle ju faktiskt uppmana folk till att sätta på en reflex. Det kostar så lite. Belysning och reflexer räddar liv, så enkelt är det”. 

Läs också: Ljusning i mörkret: Färre dödsoffer i trafiken. Dagens PS

Fler lagkrav 

Utöver reflexlagen vill hela 84 procent ha ett lagstadgat krav på syntest vid körkortsförnyelse. 

“Sverige är sedan länge en förebild på trafiksäkerhetsområdet, ändå visar Synbesiktningen att det går att göra mer för att nå Nollvisionen”, säger Blom Hesselgren. Hon tillägger: 

“Vi tycker därför att Sverige, liksom flertalet andra länder i EU, borde införa återkommande synkontroller vid körkortsförnyelsen, inte minst eftersom det är efterfrågat av bilisterna själva”. 

ANNONS

Läs också: Elchocken: Dubbelt så dödligt för fotgängare. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Jämför bilförsäkring

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS