Dagens PS

Alvis: En okänd engelsk klassiker

Alvis
Tänk att sätta dig bakom ratten på en bil som är designad på 1930-talet men som faktiskt är helt ny. Den upplevelsen kan du faktiskt få bakom ratten på en ny Alvis Bertelli Sport Coupé. (Foto: Alvis)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 21 maj 2024Publicerad: 21 maj 2024

Vill du unna dig en ny bil som på alla sätt andas 1930-tal? Då är ett exemplar av en engelsk Alvis ett alldeles utmärkt alternativ.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Av den engelska bilindustrin finns egentligen inte så mycket kvar.

Tittar du endast på märken, så absolut. De stora kända varumärkena vårdas ju fortfarande ömt, men det är ytterst få som fortfarande ägs av England. Om jag får uttrycka mig så enkelt.

Ett av de få är självklart urengelska Morgan, som med sina trehjulingar som pr-bilar och sina fortfarande 1930-tals-stukade öppna sportbilar, charmar generation efter generation med sin brittiska själ och look.

Inte ens Morgan

Om vi ska vara riktigt ärliga, är inte ens Morgan helt engelskt längre. Familjen Morgan själva har i dag bara en liten ägarandel kvar i bolaget, medan resten ägs av ett italienskt investmentbolag.

Alvisfabriken med sina grundare.
Alvis grundare T.G. John och Geoffrey de Freville framför Alvis-fabriken. (Foto: Alvis)

Nu är det bara Alvis kvar.

Detta brittiska fordonsföretag som startade redan 1919 och tog sig just varumärket Alvis. En förkortning och sammanslagning av ALuminium och VIS. Det sistnämnda som betyder “styrka” på latin.

ANNONS

Alvis blev snart kända för sina snabba och körglada sportbilar som bland annat hade framgångar på Le Mans på 1920-talet.

ANNONS

Senaste nytt

Krigsproduktion

Efter att ha lagt om produktionen till krigsmateriel under andra världskriget, återgick den dagliga produktionen av lite lätt lyxbetonade personbilar efter kriget, parallellt som företaget fortsatte bygga fordon till den brittiska försvarsindustrin.

Efter att företaget köpts upp av konkurrenten Rover 1965 lades den civila biltillverkningen ned och Alvis blev nu endast synonymt med försvarsmateriel.

Alvis Vanden Plas
Alvis Vanden Plas Tourer. Bara namnet smakar så mycket England det bara kan. Och när sedan designen flirtar vilt med dåtiden, så är ju loppet redan kört. (Foto: Alvis)

Hela arkivet och reservdelslagret från den tidigare biltillverkningen, packades dock undan. Så när det dök upp intressenter för att återuppta tillverkningen av bilar från företagets glansålder, fanns det en hel del material att börja med.

72 år senare

I dag kan du alltså beställa en ny klassisk Alvis 4,3 litre, 72 år efter att den senaste bilen lämnade bandet.

ANNONS

4,3-litersbilen var det engelska märkets snabbaste förkrigsbil som inte var kompressordriven och byggs nu alltså efter samma ritningar som originalbilen byggdes på 1930-talet.

Den fantastiska sexan.
Eftersom alla ritningar finns bevarade går det även att bygga originalmotorn helt korrekt. (Bild: Alvis)

1930-talskänslan kommer vara närvarande i hela bilen då även originalmotorn byggs efter de sparade ritningarna.

Lätt moderniserad

Motorn har dock konstruerats igenom och smärre förändringar är gjorda för att möta moderna krav på avgasrening och även plocka ut så mycket kraft och styrka som det går ur den gamla tekniken.

Så vill du ha en bil med äkta engelsk aristokrati-känsla men vill slippa det mekaniska pysslet, kan en ny Alvis vara ett mycket trevligt alternativ.

Underbar Alvis-reklam
Reklam för Alvis, tecknad när den var som bäst. (Bild: Alvis)

Läs också gärna om den engelska sportbilsdrömmen. Dagens PS.

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS