Idag är det 60 år sedan den obligatoriska kontrollbesiktningen infördes i Sverige. Vägen dit var kantad av kritik och skepsis, men idag ses bilprovningen som en självklarhet för att upprätthålla trafiksäkerheten på våra vägar.
60 år av bromskontroll – Bilprovningen firar
Mest läst i kategorin
År 1965 var det dags. Dåvarande kommunikationsminister Gösta Skoglund drev igenom reformen trots motstånd från många håll. Många oroade sig för att bilprovningen skulle bli en kostsam historia som drabbade de med mindre pengar i plånboken, skriver Bilprovningen i ett pressmeddelande.
Men Skoglund, som senare skulle leda arbetet med högertrafikomläggningen, stod på sig. Och med facit i hand kan vi konstatera att han fick rätt. Bilprovningen har blivit en hörnsten i det svenska trafiksäkerhetsarbetet.
En tuff start
Starten var dock inte helt problemfri. AB Svensk Bilprovning, som fick ansvaret för att genomföra kontrollerna, hade bara ett och ett halvt år på sig att förbereda sig.
Lokaler skulle hittas, personal anställas och utrustning införskaffas. En tuff uppgift som fick många att tvivla på projektet. En journalist beskrev det till och med som “en av de präktigaste skandaler man sett på många år i Sverige”.
Dåliga bilar
Men trots den korta startsträckan lyckades man få igång verksamheten. Och den första tiden visade med all önskvärd tydlighet att bilprovningen behövdes. Många bilar var i så dåligt skick att de fick körförbud direkt. En del skrotades till och med innan de ens hann till besiktningen, av rädsla för vad provarna skulle hitta.
Bilprovningens pionjär – Gun-Brith banade väg för kvinnorna
Gun-Brith Jörestig var en pionjär inom den svenska bilprovningen. Som den första kvinnliga bilprovaren bröt hon ny mark och banade väg för andra kvinnor inom ett tidigare mansdominerat yrke. Hennes berättelse är en fascinerande inblick i en tid då könsrollerna var mer traditionella och en kvinnlig bilprovare var en ovanlig syn.
Jörestig anställdes på Bilprovningen i Norrtälje 1979. Hon minns att många blev förvånade när de möttes av en kvinna i besiktningshallen. “En tjej, vad kul, det har jag aldrig sett förut”, var en kommentar hon fick höra nästan dagligen.
Men det var inte bara positiva reaktioner. Ibland möttes hon av fördomar och nedlåtande kommentarer. “Några av tjejerna som jag anställde under min tid på Bilprovningen fick höra ‘lilla gumman’, vilket ju är väldigt nedlåtande”, berättar hon.
Trots utmaningarna trivdes Jörestig på sitt jobb. Hon uppskattade variationen och att hon lärde sig något nytt varje dag. Och hon gjorde karriär. Från bilprovare blev hon stationschef och slutligen områdeschef med ansvar för flera stationer.
En tjej, vad kul, det har jag aldrig sett förut
Året var 1979 när Gun-Brith Jörestig klev in i en mansdominerad värld och skrev historia som Bilprovningens första kvinnliga bilprovare. Hennes resa är en berättelse om att bryta barriärer, möta fördomar och bana väg för andra kvinnor i en bransch som länge präglats av traditionella könsroller.
Jörestig minns tydligt de första åren på stationen i Norrtälje. Reaktionerna var blandade. Nyfikenhet och förvåning var vanligt.
“En tjej, vad kul, det har jag aldrig sett förut!”, var en kommentar hon fick höra nästan dagligen.
Lilla gumman
Men det fanns också de som hade svårt att acceptera en kvinna i rollen som bilprovare. Somliga bemötte henne med skepsis och nedlåtande kommentarer.
“Några av tjejerna som jag anställde under min tid på Bilprovningen fick höra ‘lilla gumman’, vilket ju är väldigt nedlåtande”, berättar hon.
Men Jörestig lät sig inte nedslås. Hon älskade sitt jobb och trivdes med variationen och de ständiga utmaningarna. Och hon bevisade att kvinnor visst kunde klara av jobbet lika bra som män, om inte bättre. Hennes kompetens och drivkraft ledde till att hon snabbt klättrade på karriärstegen. Från bilprovare blev hon stationschef och slutligen områdeschef med ansvar för flera stationer.
En inspirerande förebild
Idag, efter en lång och framgångsrik karriär, ser Jörestig tillbaka på sin tid på Bilprovningen med stolthet. Hon är en sann pionjär som har banat väg för andra kvinnor i branschen. Hennes råd till dagens kvinnliga bilprovare är enkelt:
“Var dig själv och ta inte åt dig av eventuella kommentarer som kan dyka upp”.
En viktig del av samhället
60 år efter starten kan vi konstatera att den obligatoriska kontrollbesiktningen har blivit en viktig del av det svenska samhället. Den bidrar till att hålla våra vägar säkra och minska antalet olyckor. Och det är en reform som vi alla kan vara tacksamma för.
Varning: Falska böter från Transportstyrelsen
Bra att vara uppmärksam. Nu cirkulerar falska mail som ber dig betala böter som du definitivt inte fått. Transportstyrelsen varnar. En kvinna i
Läs också:
Så får du stenkoll på hur du maxar din pension – fem enkla steg. News 55
Experter: Så blir guldpriset 2025. Realtid
Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.
Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.