Dagens PS

Tickande bomben – hamnar din bostad under vatten?

Skräckscenariot är här: "Varnat i 20 års tid"
Istäcket i Arktis uppges nu vara bara ungefär hälften så stort som på 1980-talet efter den rekordsnabba issmältningen, som väntas leda till en havsnivåhöjning med cirka 40 centimeter redan vid sekelskiftet. (Foto: Annie Spratt/Unsplash)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 05 feb. 2021Publicerad: 11 jan. 2021

FN:s mest extrema hypotes om issmältningen i Arktis och Antarktis är nu ett faktum, visar en rapport. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En studie i Nature Climate Change, som refereras av Svenska Dagbladet, visar på att havsisarna i Arktis och Antarktis smälter i samma våldsamma takt som FN:s klimatpanel IPCC varnat för i sitt mest skrämmande scenario.

Enligt forskarna är hastigheten på avsmältningen i stort sett identisk med varningssignalerna.

Thomas Slater vid Leeds University, studiens huvudförfattare, är själv förvånad över att extremscenariot nu faktiskt slagit in:

“Tempot i avsmältningen har accelererat snabbare än vi hade kunnat föreställa oss”, säger han till Science Daily, enligt SvD.

Fruktar för följderna av det som sker

Han är rädd för att mänskligheten kommer att stå oförberedd “inför riskerna som havsnivåhöjningen innebär”.

Istäcket i Arktis uppges nu vara bara ungefär hälften så stort som på 1980-talet efter den rekordsnabba issmältningen, som väntas leda till en havsnivåhöjning med cirka 40 centimeter redan vid sekelskiftet.

Och då gäller det enbart avsmältningen som nu sker vid polerna.

“Det är tråkigt att vara domedagsprofet, men egentligen alla tecken som vi ser i klimatförändringarna nu, det ena efter det andra, stämmer med det som vi har varnat för i 20 års tid”, säger klimatforskaren Michael Tjernström, professor vid Stockholms universitet, till Svenska Dagbladet.

ANNONS

Han slår fast i likhet med studieförfattarna att de klimatmodeller som finns tycks underskatta den dramatiska utvecklingen vid polerna.

Men han tror inte som studieförfattaren Thomas Slater att ett nytt värstascenario över avsmältningen får någon effekt:

“Om inte det nuvarande värsta scenariot har avskräckt tillräckligt, vad skulle ett ännu värre göra för nytta? Är det inte illa nog som det redan är?”

Hamnar din bostad under vatten?

Sverige är ingen isolerad ö när havsnivåerna höjs.

“Tidigare beräkningar har antagit att havet runt Sverige stiger lika mycket som det globala medelvattenståndet, och denna vattenståndsökning har bara korrigerats för den lokala landhöjningen”, skriver SMHI som tagit fram en rapport över hur mycket havsnivåerna väntas stiga i Sveriges olika regioner.

Det ska sägas att rapporten togs fram innan den nya studien om hur snabbt isarna nu smälter vid polerna lagts fram.

Enligt SMHI:s prognos, med reservation alltså för att den aktuella studien inte fanns som underlag då, skulle vattennivån i exempelvis Göteborgsområdet höjas med två meter.

Det finns anledning att undra om din bostad kommer att stå under vatten i en snar framtid. Se bilden nedan.

ANNONS

“Med öronbedövande knallar bryts stora öar av is loss från Antarktis. Kartan över pingvinernas paradis förändras från vecka till vecka och på satellitbilder ser Antarktiska oceanen år 2100 nästan ut som ett whiskyglas med istärningar i olika storlekar”, rapporterar tidskriften Illustrerad Vetenskap.

Supermiljöbloggen sätter ord på allvaret:

“Genom att studera satellitbilder från 1994 fram till 2017 kan brittiska forskare visa att 28 biljoner ton is har försvunnit från jordens yta. Satellitbilderna har tagits av glaciärer i Sydamerika, Asien, Kanada och andra regioner; samt havsis och isflak i Arktis, Antarktis och på Grönland.”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Studio

Fastighetsmarknaden – så kan framtiden se ut

21 nov. 2024
ANNONS