Enligt rapport har svenska banker lån och investeringar för uppemot 100 miljarder kronor i i bolag som borrar efter olja i det ekologiskt känsliga Arktis.
Rapport avslöjar smutsiga oljeaffärer i storbankerna
Mest läst i kategorin
Det här skriver Dagens Industri (obs, betalvägg) med hänvisning till en rapport från mitten av december från organisationen Fair Finance Guide.
“Det väcker frågor kring hur hållbara fondbolagens innehav i de egna bankerna är”, heter det i Di-artikeln.
Fondbolagen avyttrar i allt större utsträckning smutsiga innehav, som exempelvis Swedbank Robur, men samtidigt investerar fondbolagen i moderbolagens (bankernas) aktier.
Arktis är rikt på olja och gas och i takt med att isens tjocklek har krympt på grund av klimatförändringar har det blivit lättare för oljebolag att oljeprospektera i området.
Vid halvårsskiftet 2020 var 85 miljarder kronor lån från de svenska/nordiska storbankerna till oljebolagen, medan 12 miljarder var investeringar, enligt den aktuella rapporten.
SEB toppar långivarnas lista
Totalt uppges 40 bolag över hela världen ha licens för att utvinna olja och gas i Arktis och ett norsk bolag ska ha fått mest lån, 41 miljarder kronor, från de svenska bankerna.
När det gäller lånen till oljebolagen som opererar i Arktis har SEB lånat ut mest (34 miljarder kronor) med Nordea tvåa (nära 28 miljarder kronor).
Trea på den mindre åtråvärda listan är Danske Bank, som enligt Di har lånat ut knappt 20 miljarder kronor, och fyra Swedbank (drygt 11 miljarder plus 3,5 miljarder i investeringar).
Officiellt är Swedbanks riktlinjer för energisektorn att “kol och okonventionella kolväten som oljesand och arktisk olja och gas ska fasas ut”.
Fair Finance Guide konstaterar dock, enligt Di, att Swedbank “så sent som i december” var med och finansierade Lundin Energy. I det konsortiet deltog även SEB, Nordea och Danske Bank.
Bankerna lånade ut 2,5 miljarder kronor vardera, totalt 10 miljarder, till det svenska olje- och gasbolaget Lundin Energy.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.