Dagens PS

WHO: Massvaccinering mot apkoppor behövs inte

WHO menar att det inte finns något bevis för att viruset som ger apkoppor har muterat och någon  massvaccinering behövs inte.
WHO menar att det inte finns något bevis för att viruset som ger apkoppor har muterat och anser inte att någon  massvaccinering behövs. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 maj 2022Publicerad: 24 maj 2022

Enligt en person i ledande ställning på WHO finns inga bevis för att viruset som ger apkoppor har muterat och organisationen tror inte att massvaccinering mot viruset behövs.

ANNONS
ANNONS

På måndagen sade en hög chef inom Världshälsoorganisationen, WHO, att de inte har sett något som pekar på att viruset som ger apkoppor har muterat och att infektionssjukdomen, som vanligtvis bara finns i Väst- och Centralafrika, tenderar att inte förändras, det rapporterar Reuters.

Med det virus som ger apkoppor brukar mutationer förekomma mer sällan, men sekvensering av upptäckta fall kommer ändå ge mer information om utbrottet, det sade Rosamund Lewis vid ett möte, skriver Reuters. Hon är chef för avdelningen för smittkoppor, som är en del av WHO:s akutprogram.

Situationen kan begränsas

Maria van Kerkhove är expert på zoonoser, framväxande sjukdomar och covid-19 vid WHO. Enligt Reuters säger hon att de 100 misstänkta och bekräftade fallen av apkoppor i Europa och Nordamerika inte har varit allvarliga. Hon menar att det här är en situation som kan begränsas.

“Men vi kan inte ta blicken från bollen med vad som händer i Afrika, i länder där det är endemiskt”, säger hon, skriver Reuters.

God hygien och säkert sex

Enligt WHO är utbrotten av apkoppor atypiska och förekommer i länder där viruset vanligtvis inte finns. Forskare försöker förstå orsaken till spridningen utanför Afrika och om någonting med viruset har förändrats. WHO ber dermatologer och primärvården att vara uppmärksamma på eventuella fall.

WHO tror dock inte att utbrotten utanför Afrika kräver massvaccinering eftersom åtgärder som god hygien och säkert sexuellt beteende kan kontrollera spridningen, det sade en hög tjänsteman inom organisationen på måndagen, skriver Reuters.

Vaccinet kan ge biverkningar

ANNONS

Richard Pebody, som leder WHO Europas arbete med höghotpatogener säger till Reuters att möjligheten till omedelbara leveranser av vaccin och antivirala läkemedel är begränsad. Han sade det som kommentar till att den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC sagt att de ska släppa vaccin som kan användas mot apkoppor.

På måndagen sade även Tysklands regering att den utvärderade alternativen för vaccination och i Storbritannien erbjuds vaccin till viss vårdpersonal. Både i Europa och i USA undersöker hälsomyndigheter de konstaterade och misstänkta fallen och enligt Richard Pebody är de primära kontrollåtgärderna kontaktspårning och isolering.

Viruset sprids inte särskilt lätt och hittills har det inte orsakat allvarlig sjukdom, men Richard Pebody säger, enligt Reuters, att de vaccin som används för att bekämpa apkoppor kan ha betydande biverkningar.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Apkoppor: De som haft kontakt med smittade bör isolera sig

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS