WHO larmar om människors ökande inaktivitet och menar att den, framförallt på grund av ökande depression, demens och högt blodtryck, kostar över 309 miljarder kronor om året.
WHO-larm: Slöa människor kostar över 309 miljarder
Mest läst i kategorin
Brist på fysisk aktivitet är kostsamt för världsekonomin eftersom det gör att kostsamma sjukhusvistelser ökar, det menar Världshälsoorganisationen, WHO, som larmar om att människors inaktivitet ökar, det rapporterar Bloomberg.
I sin rapport om global fysisk aktivitet har WHO tittat på ekonomiska och hälsomässiga konsekvenser av nuvarande aktivitetsnivåer och uppskattar att den årliga kostnaden för människors inaktivitet är 27,4 miljarder dollar, drygt 309 miljarder kronor, på grund av 500 miljoner nya fall av icke smittbara sjukdomar som kan förebyggas och psykisk ohälsa som beräknas fram till 2030.
De direkta kostnaderna beräknas i huvudsak komma från depression, demens och högt blodtryck, som tillsammans utgör ungefär 70 procent av de totala kostnaderna.
Behöver stödja människor att bli mer aktiva
“Vi behöver fler länder för att skala upp implementeringen av policyer för att stödja människor att bli mer aktiva genom promenader, cykling, sport och annan fysisk aktivitet”, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i på WHO:s webb.
“Fördelarna är enorma, inte bara för individers fysiska och mentala hälsa, utan också för samhällen, miljöer och ekonomier… Vi hoppas att länder och partners kommer att använda denna rapport för att bygga mer aktiva, hälsosammare och rättvisare samhällen för alla”, fortsätter han.
Ungdomar allra mest inaktiva
Hela 81 procent ungdomar och 27 procent vuxna uppfyller inte rekommenderade nivåer på fysisk aktivitet, vilket gör att utgifter för sjukvårt ökar dramatiskt.
Inaktivitet definieras av forskarna som mindre än två och en halv timmes måttlig träning i veckan, eller mindre än 75 minuters kraftig träning. I rapporten har hälsodata och ekonomisk data från 194 länder studerats och jämförts med antalet fall av stroke, cancer och andra sjukdomar som kan förebyggas.
Globalt erkända indikatorer saknas
WHO-rapporten är inte expertgranskad och rapportens författare erkänner att deras arbete är begränsat av osäker data från låg- och medelinkomstländer, dessutom saknas globalt godkända indikatorer.
“Därför kan vi inte rapportera eller spåra det globala utbudet av infrastruktur som kommer att underlätta ökad fysisk aktivitet”, säger Fiona Bull, chef för WHO:s enhet för fysisk aktivitet, på WHO:s webb.
“Det kan vara en ond cirkel, ingen indikator och inga data leder till ingen spårning och inget ansvar, och då, alltför ofta, till ingen policy och inga investeringar. Det som mäts blir gjort, och vi har en bit kvar för att heltäckande och robust spåra nationella åtgärder för fysisk aktivitet”, fortsätter hon.
Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Risken att dö av covid nästan noll med vaccin och behandling
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.