Dagens PS

WHO känner oro för utvecklingen av covid i Kina

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus sade på onsdagen att WHO vill att Kina tillgängliggör mer data om covid-19
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus sade på onsdagen att WHO vill att Kina tillgängliggör mer data om covid-19. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 dec. 2022Publicerad: 22 dec. 2022

WHO:s generaldirektör är väldigt oroad över ökningen av allvarliga fall av covid-19 i Kina sedan landet upphävde de flesta av sina pandemirestriktioner.

ANNONS
ANNONS

Världshälsoorganisationen, WHO uppmanar Kina att tillgängliggöra mer data om utvecklingen av covid-19 i landet och att intensifiera sitt vaccinationsprogram, det rapporterar Financial Times.

Behöver tillgängliggöra mer data

Efter nästan tre år av en restriktiv noll-covid-strategi kämpar nu många städer i Kina med den snabba spridningen av covid-19-viruset.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus sade på onsdagen att WHO vill att Kina tillgängliggör mer data om sjukdomens svårighetsgrad, sjukhusinläggningar och intensivvårdsavdelningars beläggnigsgrad.

“För att kunna göra en grundlig riskbedömning av situationen i landet behöver WHO mer detaljerad information om sjukhusinläggningar och behov av akutvård”, sade han, skriver TV4.

ANNONS

Senaste nytt

Agerade inte tillräckligt snabbt

Kritiker har ansett att WHO varit för veka mot Kina och att landet inte agerade tillräckligt snabbt för att varna om covid-19-viruset när det först upptäcktes i den kinesiska staden Wuhan i slutet av 2019.

Kina kämpar just nu med en våg av covid-19-infektioner efter att landet frångått sin noll-covid-strategi och upphävt resteriktioner.

Enligt TV4 meddelade Kina på onsdagen att inga nya dödsfall rapporterats in det senaste dygnet.

ANNONS

“Det som rapporteras är ett relativt lågt antal fall på sjukhus och intensivvårdsavdelningar”, säger Mike Ryan, chef för WHO:s akutprogram, till Financial Times.

Han tillägger att det finns rapporter om att dessa intensivvårdsavdelningar håller på att bli fulla och att Kina ligger efter i vaccinationsfrekvens.

Det gäller särskilt äldre som löper större risk att drabbas av allvarlig sjukdom om de smittas av viruset, frekvensen av påfyllnadsdoser är också låg i Kina.

Uppmuntrar Kina att importera vaccin

“Frågan kvarstår om tillräckligt med vaccinationer kan göras under den kommande veckan, två veckor, det skulle faktiskt dämpa effekten av omikronvågen”, säger Mike Ryan till Financial Times.

Enligt honom kommer WHO uppmuntra Kina att importera utländska mRNA-vaccin från Moderna och Biontech och som i studier visat sig vara mer effektiva mot covid-19.

Hittills har inte Kina godkänt de utländska mRNA-vaccinen för inhemskt bruk, men utländska invånare i Kina får använda dem.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Covid sprids snabbt i Kina – nya dödsfall rapporteras

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]