WHO identifierar prioriterade svampinfektioner som det största hotet mot folkhälsan när de blir resistenta mot svampdödande medel.
WHO: Farliga svampinfektioner sprider sig
Mest läst i kategorin
En ny rapport från Världshälsoorganisationen, WHO, visar att svampinfektioner som hotar hälsan sprider sig geografiskt på grund av klimatförändringar och att vissa svampsjukdomar ökade under covid-19-pandemin, det rapporterar The Guardian.
En ny rapport från WHO visar att svampinfektioner som hotar hälsan sprider sig geografiskt på grund av klimatförändringar och identifierar fyra särskilt prioriterade patogena svampar. (Foto: TT)
I Rapporten fann WHO att svampinfektioner för närvarande får mindre än 1,5 procent av all finansiering för forskning om infektionssjukdomar, vilket tyder på att de verkliga hälsobördan från svampinfektioner är okänd, medan de flesta riktlinjer för behandling stöds av begränsade bevis och av expertutlåtanden.
Mer forskning om svampinfektioner behövs
“Från skuggorna av den bakteriella antimikrobiella resistens-pandemin, blir invasiva svampsjukdomar allt mer motståndskraftiga mot behandlingar och blir ett allt mer pressande folkhälsoproblem världen över”, säger Hanan Balkhy, WHO:s biträdande generaldirektör för antimikrobiell resistens i ett uttalande, skriver The Guardian.
Enligt Justin Beardsley från University of Sydney Infectious Diseases Institute, som ledde en WHO-grupp, är underutnyttjande av historisk forskning i otakt med den stora sjukdomsbörda svampinfektioner ger, han menar att de orsakar lika många dödsfall som tuberkulos och fler än malaria.
Fyra patogena svampar med kritisk prioritet
Fler än 400 mykologiexperter har varit involverade och fler än 6 000 forskningsartiklar har granskats i WHO:s rapport som rankar patogena svampar baserat på deras effekter på folkhälsan och risken för resistens mot svampdödande läkemedel.
I rapporten inkluderas 19 patogena svampar och av dem identifieras dessa 4 med kritisk prioritet: de två vanligaste patogena svamparna globalt sett, Aspergillus fumigatus och Candida albicans, Cryptococcus neoformans som är en ledande dödsorsak hos personer med hiv samt Candida auris som växer som en jäst och först upptäcktes hos människor år 2009.
Ökade under covid-19-pandemin
Aspergillus fumigatus påverkar framför allt lungorna medan Candida albicans är den vanligaste orsaken till torsk, en svampinfektion i munnen som är vanligast hos spädbarn.
Hos utsatta patienter har invasiva infektioner av dessa svampar hög dödlighet och under covid-19 pandemin ökade antalet infektioner med dessa båda patogena svampar i många länder.
“Vi hade plötsligt ett gäng patienter som blev riktigt sjuka, som kom in med lungskador, låg på intensivvård och fick immunhämmande mediciner, och så vi såg en ökning i frekvensen av dessa infektioner”, säger Justin Beardsley till the Guardian.
Han säger vidare att Aspergillus fumigatus har ett eget sjukdomstillstånd som kallas covid-associerad pulmonell aspergillos.
Har spridit sig geografiskt
Candida auris dök, enligt Justin Beardsley, upp samtidigt över hela världen och forskare försöker fortfarande ta reda på hur och varför. Den här patogena svampen är resistent mot de flesta svampdödande läkemedel och har, enligt WHO:s rapport “hög utbrottspotential”.
Forskare har även noterat en geografisk spridning av patogena svampar som tidigare var begränsade till vissa regioner, exempelvis Cryptococcus gatii som spridit sig från subtroperna till tempererade områden.
Rapporten fann att ökad finansiering kommer krävas för att bekämpa invasiva svampsjukdomar, för nya svampdödande medel och förbättrad diagnostik. Det finns nu endast fyra klasser av svampdödande medel och det är svårt att utveckla nya på grund av likheten mellan svampceller och däggdjursceller.
Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Studie: 218 sjukdomar förvärras av klimatförändringar
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.