Dagens PS

WHO: Använd inte sötningsmedel

WHO rekommenderar att sötningsmedel inte ska användas för att gå ned i vikt eller minska risken för folksjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och typ-2-diabetes. Rekommendationerna gäller dock bara dem som inte redan är sjuka
WHO rekommenderar att sötningsmedel inte ska användas för att gå ned i vikt eller minska risken för folksjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och typ-2-diabetes. Rekommendationerna gäller dock bara dem som inte redan är sjuka. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 sep. 2022Publicerad: 19 sep. 2022

Nya studier visar att det inte går att utesluta risker med artificiella sötningsmedel och WHO avråder nu från att använda dem.

ANNONS
ANNONS

I hopp att undvika fetma och andra folksjukdomar använder många artificiella sötningsmedel som inte innehåller kalorier. De sötningsmedel som används är godkända och anses vara säkra, men trots det finns det tecken på att det inte går att utesluta risker, det rapporterar Svenska Dagbladet.

En stor forskningsgenomgång av 238 studier, beställd av Världshälsoorganisationen, WHO, visar att det finns ett svagt stöd för att sötningsmedel på kort sikt kan leda till viss viktminskning men att det även finns ett svagt stöd för att de på lång sikt utgör en risk för ökad kroppsvikt.

Man såg även en något ökad risk för typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar samt ökad dödlighet, samt begränsad evidens för prematura födslar. Forskarnas besked är inte jättetydliga, men indikationerna är allvarliga och WHO presenterade nyligen förslag till nya rekommendationer som tar fasta på forskningsgenomgången och rekommenderar att sötningsmedel inte ska användas för att gå ned i vikt eller minska risken för folksjukdomar, det skriver SvD.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie: Samband mellan hjärtsjukdomar och artificiella sötningsmedel

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]