Dagens PS

WHO: Apkoppor snart bortom kontroll

apkoppor
Apkoppor sprids snabbare än samhället hinner agera (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 27 juli 2022Publicerad: 27 juli 2022

Forskare knutna till WHO säger att världen måste agera snabbt för att stoppa spridningen av apkoppor. Antalet fall fördubblas var fjortonde dag och många tror att det kommer att ta flera månader innan utbrottet når sin kulmen.

ANNONS
ANNONS

WHO Europa har förutspått drygt 27 000 fall av apkoppor i 88 länder 2 augusti, vilket är en ökning från 17 800 fall i nästan 70 vid senaste mätningen. Forskarna tror att smittspridningen  kommer att hålla i sig i flera månaders tid.

“Vi måste agera mot det här”, säger Anne Rimoin, professor i epidemiologi vid University of California till Reuters. Hon tillhör WHO:s expertkommitté om sjukdomen.

“Det är uppenbart att tillfället snart kan vara borta”

Förra veckan sågs kommittén för att avgöra om apkopporna utgör en global nödsituation. WHO:s generaldirektör Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus utropade nödsituation trots att en majoritet av medlemmarna röstade emot.

Åtgärder som kan bli aktuella nu är ökad vaccination, testning, isolering för de smittade och kontaktspårning.

Enligt Antoine Flahault, chef för Institutet för global hälsa vid universitetet i Genève, är spridningen just nu helt okontrollerad.

Organisationer som arbetar med sexualhälsa konstaterar att det just nu kan finnas 125 000 smittade personer i Storbritannien.

Mutation på apkoppor får infektion att spridas snabbt

Apkoppor har länge funnits i Afrika, men i maj började sjukdomen spridas utanför de länder där de vanligtvis härjar. Fem personer har dött i det pågående utbrottet, alla i Afrika. Vanligen får den smittade relativt milda symtom, men man kan uppleva sjukdomen som mycket obehaglig.

ANNONS

Hittills har män som har sex med män varit den mest utsatta gruppen, men apkoppor kan också sprida sig till andra delar av befolkningen eftersom de kan smitta vid hudkontakt. Barn skulle kunna bli extra utsatta. Man har också nyligen identifierat en mutation hos viruset i en tysk studie. Den kan förenkla virusets spridning.

“Varningsklockan ringde (i Afrika) men vi fortsatte att trycka på snoozeknappen. Nu är det dags att vakna upp och göra något åt ​​det”, säger Rimoin till Reuters.

“En infektion var som helst är potentiellt en infektion överallt.”

Läs också:

WHO-chefen: Apkoppor hotar globala folkhälsan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS