Går det att prata med växter? Absolut. I naturen pågår det ständiga samtal. Faktum är att en växt till och med kan räkna.
Visst kan vi prata med växter – de kan till och med räkna
Mest läst i kategorin
Universitetet i israeliska Tel Aviv publicerade nyligen en studie som visar att tomat- och tobaksplantor avger högfrekventa ljud vid torka eller när de klipps av.
Även rötter kan ge ifrån sig högfrekventa ljud.
Det innebär, som en logisk följd, att växter, träd och andra organismer kommunicerar med varandra, skriver forskning.se.
Växter pratar med dofter
Velemir Ninkovic, docent vid SLU, har främst studerat dofter som växter avger.
Tidiga experiment har till exempel visat att det blir färre bladlöss om man odlar lök och potatis ihop. Bladlössen kan minska med 50-60 procent.
Orsaken?
”Samspelet mellan arter förändrar potatisens luftburna signaler så att de blir mycket mindre attraktiva för bladlöss”, säger Ninkovic.
Senaste nytt
Kan räkna till fem
Andra studier visar att krukväxten Mimosa pudica kan minnas olika slags beröring, att svampar kommunicerar med elektriska impulser som kan tolkas som ord, samt att de köttätande växterna venusflugfällor kan räkna till fem.
Venusflugfällans fällor slår nämligen bara igen om två av håren på ytan berörs inom ett kort intervall – och först när ytterligare fem hår vidrörts sätter växten igång att bryta ner insekten.
Intelligenta? Nja
Betyder det här att växter är intelligenta?
Velemir Ninkovic menar att termer som ”intelligens” och ”minne” inte går att överföra rakt av.
”Om intelligens bara är kopplad till neuroner och hjärnor som bearbetar information för att komma fram till ett beslut så kan jag inte se att växter är intelligenta. Å andra sidan säger vi ibland att växter är väldigt enkla men växter är mycket mer levande och aktiva organismer än vi har trott hittills”, säger han.
Växter man kan prata med
Då blir först nästa fråga; kan människor och växter kommunicera med varandra?
”Absolut. Vi gör det hela tiden, men inte med vanliga ord. Våra sinnen läser alltid av miljön omkring oss. Pollen gör oss kanske allergiska, det är bara ett inte så njutbart exempel på en biologisk kommunikation med miljön”, säger Cecilia Åsberg, professor i Linköping.
”Vi kan bli mer medvetna om den omgivning som vi gjort till bakgrundsbrus eller passiv naturresurs genom att lära oss att läsa av andra beteenden eller behov, knyta an och förstå, som när och hur hästen vill bli kliad eller tomatplantan vattnad”, tillägger hon.
Räddar inte pelargonen
Även Velemir Ninkovic tror på en tvåvägskommunikation.
”Den senaste forskningen visar att växter kan producera ljud som är så högfrekventa att människor inte kan höra dem. Vi kanske kan producera högfrekventa ljud som kan påverka växter”, funderar han.
Däremot tror han inte de där samtalen med krukväxterna vi har gör att pelargonerna växer bättre.
Det beror nog mer på att odlare som är vänliga mot sina växter generellt tar bättre hand om dem, är Ninkovics tes.
Åtminstone så här långt…
Läs mer om blomster:
Tvätta bilen går före blommor till partnern – Dagens PS
Hjälp trädgården på traven – bästa tipsen – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.