Virus ska hjälpa till att bekämpa läkemedelsresistenta infektioner. Forskare arbetar med infektera bakterierna som infekterar en person.
Virus ska bekämpa resistenta infektioner
Det är egentligen ingenting nytt. Virus har använts för att behandla bakterieinfektioner tidigare, som på 1920- och 1930-talen i före detta Sovjetunionen, skriver Wired.
Forskare arbetar med att komma på sätt så att virus ska kunna bekämpa nya läkemedelsresistenta infektioner, där det stora problemet är att hitta rätt kombination till varje bakterie.
Bland sårade soldater
En sådan är multiresistenta Acinetobacter baumannii som har fått smeknamnet “Iraqibacter” på grund av dess förekomst bland sårade soldater som fick infektioner under tjänstgöring i Irak och andra länder i Mellanöstern, och där infektionerna ofta förblir multiresistenta.
“Jag anser att det är något av en bakteriell kleptoman,” säger Steffanie Strathdee, framstående professor i medicin vid University of California.
Bakterierna toppar redan Världshälsoorganisationens prioritetslista, där nya antibiotika är kritiska för att bekämpa dem.
Virus som infekterar bakterier
Lösningen ser ut att vara bakteriofager (kallas även fag)– en typ av virus som infekterar bakterier men som inte infekterar mänskliga celler. När en fag väl har infekterat en bakteriecell, kapar den effektivt cellens mekanismer för att förvandla den till en fagproducerande maskin. Fagerna förstör sedan cellen genom lysis.
Steffanie Strathdee vill även hitta andra användningsområden för fager som till exempel inom veterinärvård och jordbruk. Hon hoppas att fagterapi kommer få oss att använda mindre antibiotika – vilket är avgörande för att hålla resistensen borta.
“Majoriteten av människor som dör av resistenta infektioner har inte tillgång till terapin”, säger hon.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.