Sardinien är en av få platser i världen där en stor del av befolkningen blir riktigt gamla. Allt handlar om hur du lever livet – och kosten.
Vill du bli hundra år? Då ska du leva som på Sardinien
Italienska ön Sardinien är en av världens fem “blå zoner”.
Så kallas de fem platser i världen som har en unik sak gemensamt: en stor andel av människorna som bor där lever till 100 år eller längre.
Utöver Sardinien räknas grekiska Ikaria, Lomo Linda i Kalifornien, Nicoya i Costa Rica och japanska Okinawa som blå zoner, vilket Dagens PS har rapporterat om.
Människorna i de blå zonerna lever längre bland annat tack vare rätt umgänge och en stark social samvaro, vilket Dagens PS har rapporterat om.
Läs mer: Därför blir du lyckligare med åldern Dagens PS
Lite kött, mycket grönsaker
Dieten spelar också en viktig roll för en lång livslängd, skriver CNBC.
För att äta som en sarder ska du vara sparsam med kött. Ingredienserna ska helst vara lokalt odlade och fria från bekämpningsmeddel, färgämnen och socker.
Typiska rätter på Sardinien inkluderar grönsaker, sallader, bönsoppa med fänkål, bondbönor, kikärter och tomater.
Ät också gärna produkter från get- och fårmjölk, som har anti-inflammatoriska egenskaper och kan sänka dåligt kolesterol.
Senaste nytt
Hemmaodlat och hembakat
Sarderna odlar mycket av maten själv, samt plockar vilda sparris, gröna växter, bär och svamp.
Om du inte har tillgång till en trädgård, kan du odla italienska grönsaker som sallad, tomater, basilika, persilja och squash i krukor.
Ät mindre ute och laga hellre maten själv. Om du inte redan har vanan för det, försök att gradvis vänja dig vid att laga mat hemma.
Se matlagningen som en avkopplande process som du kan involvera familj och vänner i.
Sarderna är också aktiva hela dagen. Sträck ofta på dig och ta gärna lunchpromenader.
Medelålders och lycklig – så gör du
Vi lever längre och flyttar begreppet ”medelålders” med oss. Här är ändå fem råd om hur vi ska spetsa medelåldern, när den än inträffar.
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.