Har du svårt att tänka dig ett liv utan kött? Enligt en ny studie är det inte alltid lätt att bli vegetarian bara genom ren viljestyrka.
Vegetarian? Det sitter i generna
Studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften PLOS, visar att det finns fyra gener som kopplas till hur väl en person kan anamma en vegetarisk livsstil.
Den visar också att vissa personer kan vara bättre anpassade för en vegetarisk kost än andra.
“Vi kan nu säga att gener spelar en betydande roll i vegetarianism och att vissa människor kan vara genetiskt bättre anpassade för en vegetarisk diet än andra”, skriver medicinprofessorn och studiens huvudförfattare Nabeel Yaseen, i ett mejl till CNN.
Svårt att ställa om
Det finns flera faktorer som motiverar människor att äta en vegetarisk kost. Vissa gör det av hälsoskäl, andra av religiösa eller moraliska skäl, eller för klimatets skull.
Men alla som vill ställa om från en köttdiet till vegetarisk diet lyckas inte alltid.
“Bland de som beskriver sig själva som vegetarianer i frågeformuläret finns det flera som svarar att de ändå äter köttprodukter”, säger Nabeel Yaseen.
Det tyder på att många som vill bli vegetarianer inte klarar omställningen, menar han. Och enligt studien kan generna ha ett finger med i spelet.
Så här genomfördes studien
Forskarna använde data från UK Biobank, en stor biologisk databank som följt personer under en lång tid. Data från över 500 strikta vegetarianer jämfördes med en kontrollgrupp bestående av 300 000 personer som äter kött.
Bland vegetarianerna kunde forskarna identifiera tre gener, och ytterligare potentiellt 31 gener, som kunde kopplas samman med vegetarianism.
I detta skede kan forskare inte ta reda på vilka personer som bär på dessa gener, men Nabeel Yaseen är hoppfull om att det kommer att vara möjligt i framtiden.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.