EU har gått med på att betala en premie på nya beställningar av vaccin mot covid-19 eftersom unionen kräver att hårdare villkor uppfylls.
Därför betalar EU mer för vaccin mot covid-19
Mest läst i kategorin
EU har ställt hårdare krav på produktion och leverans av vaccin mot covid-19 och har accepterat att betala ett högre pris för Pfizer/Biontecs och Modernas vaccin mot covid-19, än det som tidigare betalades för vaccinen.
Reuters skriver i en analys att Financial Times rapporterar att EU har gått med på att betala 19,5 euro för varje dos av Pfizer/Biontecs covid-19-vaccin, enligt ett avtal som signerades i maj. Upp till 1,8 miljarder doser ska köpas till detta pris, vilket är högre än det som EU betalade per dos enligt två tidigare avtal där priset låg på 15,5 euro per dos.
Priser för Modernas vaccin ökade till 25,5 dollar per dos, från 22,6 dollar per dos i det ursprungliga avtalet om 160 miljoner doser, enligt Financial Times.
Vaccinens värde har ökat
En EU-tjänsteman som är insatt i förhandlingarna säger, enligt Reuters, att värdet på covid-19-vaccinen har ökat eftersom bevis på deras effektivitet har framkommit och på grund av den positiva inverkan de haft på ekonomins möjlighet att återhämta sig.
Alla vaccin som använts i Europa har haft god effekt men Astra Zenecas och Johnson & Johnsons vaccin har drabbats av restriktioner i användningen på grund av oro för blodproppar. Pfizer/Biontechs och Modernas förhandlingskraft har ökat och ökade krav från EU ökar troligtvis kostnaden för produktion och leverans av vaccinen.
Inga kommentarer
En talesperson för Pfizer avböjer att kommentera EU-priserna men säger att det nya avtalet med EU skiljer sig från tidigare avtal. Moderna har inte svarat på Reuters förfrågan om en kommentar. Även EU-kommissionen har avböjt att kommentera.
När EU i ett avtal med Pfizer i maj gick med på att betala mer för upp till 1,8 miljarder doser sade EU-kommissionen att det nya avtalet kräver att vaccinen tillverkas i EU och att även väsentliga komponenter ska tas från regionen. Tidigare krävde EU endast att vaccinen skulle tillverkas i EU.
Att koncentrera produktionen till Europa kan hjälpa att garantera tillgången på vaccin men kan antagligen också öka kostnaden. En annan skillnad från tidigare avtal är uppkomsten av nya varianter av viruset och att vaccinen kanske inte är effektiva mot dem. Reuters skriver i sin analys att enligt EU-tjänstemän kan regeringar vägra att köpa vaccin om de inte är effektiva mot de nya varianterna.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.