Dagens PS

Varför äter svenskar så mycket antidepressiv medicin?

I dag tar nästan 1,2 miljoner svenskar antidepressiv medicin och de flesta skrivs ut av läkare på vårdcentraler.
I dag tar nästan 1,2 miljoner svenskar antidepressiv medicin och de flesta skrivs ut av läkare på vårdcentraler. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 maj 2023Publicerad: 15 maj 2023

Fler än var tredje kvinna och nästan var fjärde man drabbas av depression någon gång i livet och varje år ökar antalet personer som tar antidepressiv medicin.

ANNONS
ANNONS

Cirka 30 procent av alla som besöker vårdcentralen lider av psykisk ohälsa och enligt Socialstyrelsen är depression en av våra stora folksjukdomar, det rapporterar Dagens Nyheter.

Ökat med 44 procent på tio år

Antalet personer som tar antidepressiv medicin har ökat med 44 procent på tio år och i dag tar nästan 1,2 miljoner svenskar dessa läkemedel.

Man kan fråga sig om var tionde svensk verkligen har så svår depression att de behöver behandlas med psykofarmaka.

I sina riktlinjer rekommenderar Socialstyrelsen i första hand psykologisk behandling för lätt till medelsvår depression eller ångest.

Det är läkare på vårdcentraler som skriver ut ungefär 65 procent av alla antidepressiva läkemedel. Som behandling mot depression skriver de ut antidepressiv medicin tre gånger oftare än psykoterapi.

Oklart vad som händer i hjärnan

Behroz Dehdari är specialistläkare på en mobil psykiatrisk enhet i Stockholm och bedömer många remisser från vårdcentraler, ofta har diagnos depression ställts trots att patienten inte uppfyller kriterierna.

Enligt honom kan en stressad husläkare tolka relationsproblem, sorg, ångest och sömnrubbningar som depression och skriva ut antidepressiv medicin.

ANNONS

Mikael Tiger är docent och överläkare i psykiatri på Karolinska institutet och han menar att det finns nästan 1 500 sätt att uppfylla kriterierna för depression.

“Det är fortfarande oklart vad som exakt händer i hjärnan vid en depression. Hos många med depression har det med serotoninsystemet att göra, men så är det inte för alla”, säger han till DN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie: Psykisk ohälsa gör att vi åldras snabbare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]