Bristande erfarenhet och utbildning, obetalda skatter och kopplingar till kriminella nätverk är några av anledningarna till att många ansökningar om att få bilda hemtjänstbolag stoppas.
Varannat hemtjänstbolag stoppas: "Kriminella nätverk"
Mest läst i kategorin
Kopplingar till kriminella nätverk och skatteskulder gör det svårt för personer att starta hemtjänstbolag.
I fjol stoppades över hälften av alla ansökningar om att få utföra hemtjänst av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo rapporterar Sveriges Radios Ekot.
”Jag tror inte vi är för hårda”, säger tf enhetschef Monika Berglund Lange till Sveriges Radio.
Det vanligaste skälet är brist på utbildning och erfarenhet. Men bolag med företrädare som inte betalat sina skatter stoppas också.
2019 infördes nya krav för att få bedriva hemtjänst för att stoppa fuskande och oseriösa företag. Enligt siffror från Ivo som Ekot begärt ut, stoppas allt fler bolag från att bedriva hemtjänst. I fjol var det 46 av 71 bolag som nekades tillstånd.
Det vanligaste skälet är bristande kompetens inom vård och omsorg:
“Inom den prövning vi gör så är det ju viktigt att aktören kan visa att brukaren också kommer att få en väldigt god omvårdnad. Och att man till exempel har koll på det här med Lex Sarah och Lex Maria. Och att verksamheten verkligen bidrar till att brukarna får det bra”, säger Monika Berglund Lange till Ekot.
Men även fusk eller kopplingar till kriminalitet gör att man kan få avslag.
“Ja, där ser vi ju att det finns aktörer där vi till exempel har koppling till kriminella nätverk. Och att man kanske då frontar med andra personer på papper som företrädare. Och hoppas att Ivo inte ska upptäcka att det finns andra personer som agerar bakom”, säger hon.
Läs mer om vård och omsorg:
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Pensionärer förlorar flera hundra i månaden
Fjärde dos ökar skyddet mot covid
Miljoninvestering mot cancer i blodet
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.