Dagens PS

Vanlig sockerersättning kopplas till hjärtsjukdom

Protein- och energiebarer är fulla med sockerersättning och tillsatsämnen. En studie visar att sockerersättningen erythritol ökar risken för hjärt- kärlsjukdom
Protein- och energiebarer är fulla med sockerersättning och tillsatsämnen. En studie visar att sockerersättningen erythritol ökar risken för hjärt- kärlsjukdom. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 okt. 2023Publicerad: 03 okt. 2023

Erythritol, en vanlig sockerersättning, har i en studie kopplats till blodpropp, stroke, hjärtinfarkt och död, riskgraden var betydande.

ANNONS
ANNONS

Erythritol används för att öka volym eller söta stevia, munkfrukt och sockerreducerade keto-produkter. Nu kopplar en studie denna sockerersättning till okad risk för hjärt- kärlsjukdom, det rapporterar CNN.

“Riskgraden var inte blygsam”, säger studiens huvudförfattare Stanley Hazen, chef för Center for Cardiovascular Diagnostics and Prevention vid Cleveland Clinic Lerner Research Institute, till CNN.

Erytritol är en sockeralkohol, en kolhydrat som finns naturligt i många frukter och grönsaker, precis som sorbitol och xylitol. Den har cirka 70 procent av sockers sötma och anses av experter vara helt kalorifri.

Den har ingen kvardröjande eftersmak, höjer inte blodsockret, har mindre laxerande effekt än vissa andra sockeralkoholer och tillverkas artificiellt i stora mängder

Erytritol ser ut som socker och smakar som socker och har blivit populärt inom livsmedelsindustrin. 

Enligt Stanley Hazen är erytritol en extremt populär tillsats till keto och andra låg-kolhydratprodukter och livsmedel som marknadsförs för personer med diabetes.

Erytritol är enligt honom också den största ingrediensen, räknat i vikt, i många “naturliga” stevia- och munkfruktprodukter. 

Stevia och munkfrukt är cirka 200 till 400 gånger sötare än socker, varför bara en liten mängd behövs, huvuddelen av produkten är erytritol, som ger det sockerliknande utseende som konsumenter förväntar sig.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Ökad risk för hjärtsjukdom

Studien visar att personer som redan har riskfaktorer för hjärtsjukdom löper dubbelt så stor risk att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke om de har de högsta nivåerna av erytritol i blodet.

“Om din blodnivå av erytritol var bland de översta 25 procenten, jämfört med de nedre 25 procenten, fanns det ungefär en dubbelt så hög risk för hjärtinfarkt och stroke. Det är i nivå med de starkaste hjärtriskfaktorerna, som diabetes”, säger Stanley Hazen till CNN.

Annan labb- och djurforskning som presenterades i studien visar att erytritol verkar få blodplättar att koagulera lättare och bilda blodproppar.

Blodproppar kan transporteras till hjärtat kan utlösa en hjärtattack eller transporteras till hjärnan och utlösa en stroke.

Strider mot forskning

Robert Rankin från branschorganisationen Calorie Control Council skriver i ett mejl till CNN att: “resultaten av den här studien strider mot årtionden av vetenskaplig forskning som visar att sötningsmedel med reducerat kaloriinnehåll som erytritol är säkra, vilket framgår av globala regulatoriska tillstånd för deras användning i livsmedel och drycker”.

Han tycker inte att studiens resultat ska extrapoleras till allmänheten eftersom deltagarna i studien redan hade en ökad risk för kardiovaskulära händelser.

Andrew Freeman, chef för kardiovaskulär förebyggande och välbefinnande vid sjukhuset National Jewish Health i Denver har inte varit involverad i forskningen men har en annan åsikt. 

ANNONS

“Det verkar finnas en risk för koagulering av att använda erytritol. Självklart behövs mer forskning, men i överflöd av försiktighet kan det för nu vara vettigt att begränsa erytritol i din kost”, säger han till CNN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Samband mellan hjärtsjukdomar och artificiella sötningsmedel Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS