Dagens PS

Undvik apkoppor med god hygien och säker sex

Apkoppor, virus från ett prov av mänsklig hud. Smittan sprider sig över världen och säker sex och god hygien är några av de försiktighetsåtgärder som kan vidtas för att undvika smitta.
Apkoppor, virus från ett prov av mänsklig hud. Smittan sprider sig över världen och säker sex och god hygien är några av de försiktighetsåtgärder som kan vidtas för att undvika smitta. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 maj 2022Publicerad: 27 maj 2022

God hygien och säker sex är några av de försiktighetsåtgärder som kan vidtas för att undvika att smittas av apkoppor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Apkoppor har spridit sig över världen de senaste veckorna och spridningen fortsätter, i Sverige har två fall nu bekräftats, enligt Folkhälsomyndigheten, och enligt Reuters kommer det i dag rapporter från Finland om ett konstaterat fall i Helsingfors.

I USA har nu nio fall konstaterats i sju stater, Kalifornien, Florida, Massachusetts, New York, Utah, Virginia och Washington, det skriver CNBC. Kanadas folkhälsomyndighet bekräftade i går 10 nya fall av apkoppor i landet, vilket innebär att landet nu har 26 bekräftade fall, det rapporterade Reuters i går.

Apkoppor nu i 22 länder

Den 25 maj hade, enligt Our World in Data, 349 konfirmerade och misstänkta fall av apkoppor rapporterats i 22 länder utanför Afrika, där viruset är endemiskt. Det här är den första kända samhällspridningen av viruset, tidigare har fall av apkoppor varit kopplade till resor till regioner där viruset är endemiskt, eller till importerade djur som har burit på viruset.

Hittillls har de flesta smittats via sex och särskilt bland homosexuella och bisexuella män, men Världshälsoorganisationen, WHO, varnar för att vem som helst kan riskera att smittas av viruset. WHO menar att barn, gravida kvinnor och personer med nedsatt immunförsvar är särskilt utsatta.

“Det är viktigt att notera att risken för apkoppor inte är begränsad till män som har sex med män. Den som har nära kontakt med någon som är smittsam är i riskzonen”, skriver WHO på sin webbplats.

Försiktighetsåtgärder kan vidtas

Vidare skriver WHO att om människor lär sig mer om apkoppor kommer det hjälpa till att säkerställa att så få människor som möjligt drabbas och att utbrottet kan stoppas. Som Dagens PS tidigare rapporterat sade WHO i måndags att det inte kommer bli nödvändigt med massvaccinering för att bekämpa utbrottet.

Enligt ett pressmeddelande från regeringen kommer Sverige delta i EU:s planerade inköp av vaccinet Imvanex mot apkoppor, och i en planerad EU-gemensam upphandling av det antivirala läkemedlet Tecovirimat, som kan användas mot apkoppsvirus. Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, genomför nu en analys av risken och nyttan av vaccinet Imvanex och den kommer vara vägledande för beslut om inköp.

ANNONS

Med tanke på takten med vilken viruset sprids och bristen på kunskap om orsaken till spridningen uppmanar WHO nu människor att hålla god hygien och praktisera säker sex. Hälsoexperter är överens om att risken för allmänheten är låg, men det finns ändå flera försiktighetsåtgärder som kan minska risken för att smittas av viruset.

Kan smitta via material

Apkoppor kan smitta via ytor och material så det är klokt att undvika kontakt med material som en smittad människa eller ett smittat djur har varit i kontakt med.

“Det här är ett virus som är superstabilt utanför den mänskliga värden, så det kan leva på föremål som filtar och sådana saker”, sade dr. Scott Gottlieb i måndags, före detta kommissionär vid den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, det skriver CNBC.

Emmanuel Andre, professor i medicin vid Belgiska Ku Leuven University sade till CNBC på onsdagen att det är bra att regelbundet tvätta kläder och lakan i hög temperatur, men att han inte tror att det är nödvändigt för allmänheten att undvika allmänna platser, shopping, hotell eller att åka taxi.

Rekommendationer för att undvika smitta

USA:s nationella folkhälsomyndighet CDC, Storbritanniens offentligt finansierade sjukvårdssystem, NHS och WHO rekommenderar:

  • Att undvika kontakt med personer som diagnosticerats med apkoppor.
  • Att bära munskydd om du är nära någon med symptom.
  • Att använda kondom och vara uppmärksam på symptom om du nyligen bytt sexpartner.
  • Att endast ät kött som tillagats ordentligt.
  • Att hålla god hygien, särskilt efter kontakt med smittade eller misstänkt smittade, både människor och djur.
  • Att undvika kontakt med djur som kan bära på viruset, det inkluderar sjuka och döda djur, särskilt apor och gnagare.
  • Att använda skyddsutrustning vid vård av patienter med bekräftad sjukdom.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Apkoppor: De som haft kontakt med smittade bör isolera sig

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Digitalisering & AI

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

22 dec. 2024
Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

Den digitala utvecklingen har förändrat många branscher, och juridiken är inget undantag. För advokater innebär teknologin nya arbetssätt och större tillgång till information. AI och automatiserade processer har förändrat hur man hanterar dokument, hur man söker på information och hur men genomför möten. Med digitaliseringen kan också komma med nya krav på snabbare återkoppling och […]