Dagens PS

Träning räcker inte – du måste sova också

sova
Att sova mer än sex timmar per natt är viktigare än du tror. (Foto: Pexels)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 12 juli 2023Publicerad: 12 juli 2023

En av de viktigaste sakerna man kan göra för sin hälsa är att träna. Men tyvärr räcker det inte. En ny studie visar att det är minst lika viktigt att sova bra.

ANNONS
ANNONS

Fysisk aktivitet kan förebygga kroniska sjukdomar, avvärja demens, få oss att leva längre och mycket mer.

Men mängden sömn du får kan vara minst lika viktig, visar en ny studie. För lite sömn motverkar fördelarna med fysisk träning och hur väl din hjärna fungerar när du blir äldre.

Sömnen behövs

I studien upptäckte forskare att personer som tränar frekvent och intensivt men som sover mindre än sex timmar per natt i genomsnitt upplevde en snabbare kognitiv försämring.

“Vår studie tyder på att det kan krävas tillräcklig sömn för att vi ska få de kognitiva fördelarna med fysisk träning”, säger läkaren Mikaela Bloomberg som lett studien vid University College London.

“Det visar hur viktigt det är att prioritera både sömn och träning för att stärka sin kognitiva förmåga”, fortsätter hon.

ANNONS

Senaste nytt

De fick bäst resultat

Studien följde nästan 9000 personer i över tio år och inkluderade bland annat intervjuer och kognitiva tester.

Deltagarna som tränade aktivt men som också sov mellan sex och åtta timmar per natt hade en bättre kognitiv förmåga när de åldrades. Samtidigt fick personerna som inte tränar och sover för lite sämst resultat.

ANNONS

Den mest fysiskt aktiva gruppen i studien var yngre människor, gifta eller med partner, och mindre benägna att röka eller dricka. De hade också högre utbildningsnivåer än den minst aktiva gruppen.

Träning inte tillräckligt

Men trots dessa fördelar förlorade mycket aktiva personer i 50- och 60-årsåldern som sov mindre än sex timmar per natt fördelen som träning egentligen ska ge. Till slut landade de på samma kognitiva nivåer som deltagarna som inte tränade under studiens gång.

“Vi blev förvånade över att regelbunden fysisk aktivitet inte är tillräckligt för att motverka de långsiktiga effekterna som sömnbrist har på vår kognitiva hälsa”, kommenterar Bloomberg till CNN.

Att man ska klara sig på mindre än sex timmars sömn är alltså en myt. Sover man för lite får man en femfaldig risk för stroke och i kombination med andra tillstånd som diabetes eller högt blodtryck kan risken för hjärtsjukdomar fördubblas.

Så sover du bättre

Läkarna bakom studien uppmanar därför folk att försöka sova mer om de kan. Saker som kan förbättra sömnen är ett svalt sovrum, att inte hålla på med mobilen innan man ska sova, inte dricka kaffe på eftermiddagen och att skapa ett sovschema.

Att lägga sig och vakna ungefär samma tid varje dag gör sömnen till en rutin och förbättrar chanserna för djup sömn.

Läs mer: Så blir du av med den livsfarliga stressen

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS