Dagens PS

Titta inte på klockan om du vaknar för tidigt

I Sverige hade 42 procent av alla mellan 16 och 84 år sömnbesvär år 2020, om du vaknar för tidigt är ett tips att inte kolla på klockan, det kan öka din stress och därmed dina sömnproblem
I Sverige hade 42 procent av alla mellan 16 och 84 år sömnbesvär år 2020, om du vaknar för tidigt är ett tips att inte kolla på klockan, det kan öka din stress och därmed dina sömnproblem. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 juni 2022Publicerad: 15 juni 2022

Sömnexperter ger tips om vad du kan göra om du vaknar långt innan klockan ringer på morgonen, något som kan orsaka väldigt obehag.

ANNONS
ANNONS

Det är många som lider av sömnproblem och för många har de förvärrats under pandemin. Minimirekommendationen är att du behöver sova sju timmar per natt och bland amerikaner får mer än en tredjedel mindre sömn än så, det rapporterar CNN.

Insomni, eller sömnlöshet, definieras som en konsekvent svårighet att somna och en oförmåga att somna om efter att ha lagt sig. Studier över hela världen visar, enligt den amerikanska myndigheten National Institute och Health, att allt från 10 till 30 procent av oss kämpar med sömnlöshet.

Äldre har mest sömnproblem

I Sverige visade den nationella folkhälsoenkäten som görs vartannat år att 42 procent av alla mellan 16 och 84 år hade sömnbesvär år 2020. Av de som svarade på enkäten uppgav 34 procent att besvären var lätta. De i åldern 65 till 84 år hade högst andel sömnbesvär, det rapporterar Folkhälsomyndigheten.

Att vakna för tidigt

Sömnlöshet kan vara att vakna flera gånger under natten eller att vakna väldigt tidigt på morgonen. En studie från bland andra Stanford Sleep Epidemiology Research Center, gjord år 2009, visar att vissa kan vakna tidigt utan att ha andra symptom på sömnproblem, som att ha svårt att somna eller att vakna på natten, eller inte kunna sova tillräckligt mycket för att nå upp till de rekommenderade sju timmarna.

Rebecca Robbins, instruktör vid Division of Sleep Medicine vid Harvard Medical School menar att det är en myt att sömnlöshet bara handlar om svårighet att somna, enligt henne är det vanligt att människor klagar på att de känner sig väldigt trötta och vaknar utan att känna sig utvilade.

Medicinering och terapi

Behandling mot sömnlöshet inkluderar medicinering och kognitiv beteendeterapi men några dagliga tips kan ha en god inverkan på för tidiga uppvaknanden, något som kan leda till en akut sömnstörning.

ANNONS

Enligt Rebecca Robbins är sömnen en produkt av våra vakna liv och om vi upplever problem och trauma, eller om någonting oroande inträffar, påverkar det vår sömn. Att vakna långt inan klockan ringer är kopplat till en frustration över att inte kunna somna om, stressen det orsakar kan ta mer plats än det initiala sömnproblemet.

Rajkumar Dasgupta, docent i klinisk medicin vid University of Southern California, Keck School of Medicine i Los Angeles, USA, menar att sömnlösheten blir värre när man börjar grubbla och exempelvis säger till sig själv att man måste ligga kvar i sängen tills man somnar.

Tips – det här kan hjälpa

Kolla inte på klockan om du vaknar tidigt, det kan öka din stress att se att du vaknat vid 03 i stället för 07.

Gå upp, paradoxalt nog menar experter att du ska gå upp, även om du vaknar 03. Det är bättre att överge tanken på att somna om eftersom pressen att somna om ökar din stress.

Håll koll på vad som funkar och inte bara på vad som inte funkar eller när du somnade och vaknade. Vad gjorde du en dag när du sov bra? Håll koll på miljöfaktorer, motionsvanor, med mera.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie: Sju timmars sömn varje natt är idealiskt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS