Dagens PS

Så blev anabola sterioder en global hälsotrend

Testosteron ökar i popularitet
Allt fler friska män väljer att dopa sig med testosteron för att höja sin prestationsförmåga – men biverkningarna är många och bör vara välkända för den nyfikne. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 06 sep. 2024Publicerad: 06 sep. 2024

När man lyfter upp medicinskt testosteron i dagsljuset visar det sig att bieffekterna är besvärliga. Ändå ökar populariteten när fullt friska män världen över söker en quick fix på vissa av livets utmaningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Män världen över som vill återvinna ungdomliga egenskaper vänder sig allt oftare till medicinskt testosteron, även känt som anabola sterioder, som ett alternativ.

Det naturligt förekommande könshormonet har vunnit stor popularitet bland fullt friska män som vill öka sin virilitet – trots att det räknas som ett dopingklassat preparat.

Kända män, från poddkungen Joe Rogan till före detta presidentkandidaten Robert F. Kennedy har berättat att de gått på testosteron och intresset för att höja testosteronnivåerna på medicinsk väg växer, rapporterar Wall Street Journal.

Kommersiella kliniker jagar kunder

Hälsokliniker i USA har hittat en vidöppen marknad. Hur många män vill inte bli piggare, starkare och få ökad sexlust – genom att ta ett ofarligt preparat? Testosteronet målas upp som en lätt lösning på problem som de flesta män tampas med.

Enligt Wall Street Journals granskning får så många som 90 procent av de män som testas på en av USAs kliniker grönt ljus – de bedöms lämpliga för behandling. Trots att de i övrigt är helt friska, får de testosterontillskott som en slags funktionshöjande drog.

ANNONS

Senaste nytt

Testosteron blir allt populärare

Visst fungerar det – hormonet stärker musklerna och ökar sexlusten och ges vanligen som ett tillskott till män som producerar för lite av det. Men nu blir det alltså vanligare att friskare och yngre män vill ta testosteron för att gå ner i vikt, motverka impotens eller bygga muskler snabbare.

ANNONS

Behandlingarna kostar vanligen mellan 12 000 och 26 000 kronor om året och i reklamen utlovas användaren ett bättre resultat på såväl gymmet som i sovrummet. Förskrivningarna av testosteronhöjande preparat har åttadubblats sedan 2010.

Vanliga biverkningar för testosteron

Bland de vanligaste biverkningarna finns risk för förstorade bröst, krympande testiklar, blodproppar och fertilitetsproblem. Det sistnämnda är förstås ironiskt, eftersom preparaten utlovar ökad virilitet. Men i vissa fall har testosterontillskott dragit ner spermaproduktionen till noll.

“Under de senaste fem åren har antalet män som kommer in på grund av testosteronanvändning ökat lavinartat” säger Barret Cowan, som är läkare inom reproduktiv urologi.

När man slutar ta läkemedlet upplever man ofta veckor av trötthet och depression medan kroppens egna testosteronproduktion kommer igång igen. Många förlorar också sin förbättrade fysik.

Lovar muskler utan problem

När Wall Street Journal granskar testosteronindustrin så har man hittat försäljningsmaterial som lovar att användaren ska nå sin optimala testosteronnivå utan några biverkningar, men för användarna är verkligheten en annan.

Staten klassar det som en drog, vid sidan av bland annat ketamin, på grund av de stora risken för missbruk. Samtidigt jagar klinikerna villiga kunder som vill påbörja behandling genom reklam på nätet och telefonsamtal direkt till potentiella patienter.

ANNONS

Man vill att fullt friska män ska ta riskfyllda genvägar till en bättre fysik – men man vill helst inte prata för mycket om de vanligaste biverkningarna.

Testosteron, också känt som anabola sterioder

Testosteron har länge använts för att öka prestationen, och beskrivs ofta med det mindre smickrande namnet anabola sterioder. När det pratas om “anabola” blir de flesta potentiella kunderna mindre sugna, med tanke på de välkända biverkningarna. För att citera Dopingjouren:

Hormondopningsmedel som AAS kan orsaka många biverkningar. Det är stor risk för både fysiska och psykiska skador. Vilka biverkningar man riskerar att drabbas av hänger bland annat ihop med individuella arvsanlag, ålder, kön, hur mycket av preparatet man använt, men även hur länge man tagit det. 

Läs även: Skräcken: Psykiatriska sjukhus som fångar patienten. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS