Dagens PS

Sveriges hade rätt i covid: Belöningen syns – i skolan

covid
Det nya normala. Ett snabbtest för covid tas på ett universitet i Peking. Kina var ett av länderna som stängde ner samhället snabbast och hårdast under pandemin. Foto: AP /Andy Wong
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 30 aug. 2023Publicerad: 30 aug. 2023

Många hånade eller förfasades över Sveriges till synes dödliga strategi under covid-pandemins ödesdigra första månader och år. Men sedan resultaten presenterats för ekonomin, skolan och vården har det varit väldigt tyst.

ANNONS
ANNONS

Medan andra länder stängde ned skolor, arbetsplatser och varuhus fortsatte Sverige som vanligt.

Svenskarna fick också veta vad Zoom och Teams var för något – Chattprogram och appar för videokonferenser blev tillsammans med hemarbete ett vanligt inslag i kontorspersonalens vardag.

MISSA INTE: Pensionsjätte hackades – 186 000 drabbade – Dagens PS

Handsprit och stängd bastu

På gymmen stängde bastun, och handsprit delades flitigt ut vid redskapen för rengöring.

I mataffärer och kollektivtrafiken sattes det upp klisterlappar och skyltar med uppmaningen att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid symtom på luftburen smitta.

ANNONS

Senaste nytt

Covid stängde skolor – utomlands

Men det var ungefär allt. För det mesta fortsatte Sverige under ledning av Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten som vanligt.

Och då kom vi väldigt lindrigt undan jämfört med de skolor som fick dras med hemskolning eller total nedstängning som i USA och många länder i Europa.

ANNONS

Hårt pressad sjukvård

Det gällde naturligtvis inte inom vård och omsorg. Personalen på IVA-avdelningarna, ECMO-vården, akutavdelningarna och inom äldreomsorgen flerdubblade sina utgifter vad gäller både personalkostnader och kostnaden för vårdmateriel.

Men på det stora hela såg samhället ut som vanligt. Bussar, tunnelbanor och shoppingcenter höll öppet. Fabriker, kontor och frisörer fortsatte sitt dagliga lunk.

Och ingen tvingades att bära mask.

Sverige blev paria internationellt

Det beskrevs internationellt som ett dödligt chansning med människoliv som insats, skriver National Review.

New York Times kallade Sverige för en paria-stat – och ett varnande exempel på hur man inte ska göra.

“Sverige betalar dyrt för att inte stänga ner samhället”, skrev man.

Ekonomiskt starkare

ANNONS

Men efter pandemin har det inte följts upp särskilt noga, skriver NR. Hur gick chansningen? I en studie som Catoinstitutet gjort skriver man att:

“Ekonomin är 2,9 procent mindre än efter 2021 jämfört med prognoserna innan pandemin. Eurozonen var 2,1 procent mindre och USA var 1,2 procent mindre. Sveriges ekonomi hade vuxit med 0,4 procent, trots att Sverige betalade mindre för att motverka pandemins negativa effekter än andra regeringar”.

Ingen utbildningsskuld

Ytterligare en effekt är utbildningsskulden till världens barn som pandemin lämnade bakom sig. Enligt USA:s utbildningsdepartement menar att skolelever i USA tappat ett helt år av utbildning under pandemin. Svenska barn tappade ingenting alls, enligt en studie.

Det visar sig också att de ekonomiska och sociala fördelarna med att inte stänga ner Sverige inte kostade fler människoliv. Sverige har nämligen kritiserats för att man offrade liv och hälsa för att hålla landet öppet. Men i juni 2023 hade 2 322 personer dött per miljon invånare. Det är färre än exempelvis USA där 3 332 personer per miljon dog i sviterna av covid-19, skriver NR.

Men covid och överdödligheten då?

Sveriges överdödlighet var också lägre än Europas: 4,4 procent jämfört med Europasnittet på 11,1 procent. Det är den lägsta överdödligheten i hela Europa – enligt vissa jämförelser på delad första plats med Danmark.

Läs mer om covid:

Hjärndimma vid åldrande kopplat till covid – Dagens PS

ANNONS

Covid-19 kopplas till högre risk för högt blodtryck – Dagens PS

Mild virussäsong – men covid ökar – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS