Lagom till influensasäsongen i höst ser bristen ut att förvärras på vanlig penicillin. Den svaga kronan är boven och bristen är kritisk för Sverige, uppger infektionsläkarna.
Sverige saknar viktiga mediciner – valutan är boven
Viktiga penicillinet är restnoterat i hela Sverige, rapporterar Cornucopia.
“Det är åt helvete rent ut sagt. Kåvepenin är väldigt viktigt och bra för att kunna behandla vanliga infektioner”, säger Rolf Gustafsson, docent och infektionsläkare i Stockholm, till Sveriges Radio Ekot.
Vanliga infektioner drabbas
Vanliga infektioner som halsfluss, bihåleinflammation, öroninflammation och lunginflammation, och borreliainfektion behöver Kåvepenin för att behandlas. Men nu fattas det i förråden, berättar Rolf Gustafsson.
Det rapporterade Sveriges Radio Ekot på måndagen.
Senaste nytt
Sverige saknar flera viktiga läkemedel
Sverige saknar flera viktiga läkemedel som epilepsiläkemedel, östrogenplåster och kortison.
Nu fattas även Kåvepenin, en viktig antibiotika. Det är den senaste av flera andra typer av penicillin som saknas sedan tidigare.
Lagom till influensasäsongen i höst ser bristen ut att förvärras på vanlig penicillin.
“Det kommer vara utmanande åtminstone under resten av det här året. Det skapar oro och lidande framför allt för patienterna”, säger Johan Andersson, enhetschef på Läkemedelsverket, till Ekot.
Kronan är boven
Den svaga kronan är boven, uppger Läkemedelsföretagen Lif.
Den svenska kronan sätter nytt bottenrekord i dagarna, vilket Dagens PS skrivit om tidigare. Och det får en direkt effekt på medicinmarknaden:
Eftersom priserna är beslutade på årsbasis och den svenska kronan har fallit i värde internationellt är det svårt att sälja mediciner till Sverige med vinst. Istället för att gå med förlust så väljer många bolag istället bort den svenska marknaden, uppger Expressen.
Läs mer om Sverige och mediciner:
Europas oroande brist på antibiotika – Dagens PS
Nio myter om mediciner – och en sanning – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.