Dagens PS

Sverige och Storbritannien stärker samarbete inom Life Science

Storbritanniens minister för teknologi, innovation och Life Science, Lord Kamall, och utrikesminister Anna Ekström skriver under ett samförståndsavtal inom Life Science mellan Sverige och Storbritannien
Storbritanniens minister för teknologi, innovation och Life Science, Lord Kamall, och utrikesminister Anna Ekström skriver under ett samförståndsavtal inom Life Science mellan Sverige och Storbritannien. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 maj 2022Publicerad: 30 maj 2022

Sverige och Storbritannien har signerat ett samförståndsavtal för området Life Science som bygger vidare på en lång tradition av samarbete länderna emellan.

ANNONS
ANNONS

Utbildningsminister Anna Ekström träffade på fredagen två brittiska ministrar vid ett möte i London, Lord Kamall, ministern för teknologi, innovation och Life Science samt George Freeman, ministern för vetenskap, forskning och innovation.

Under mötet signerades ett samförståndsavtal inom Life Science mellan Sverige och Storbritannien.

Båda länderna världsledande

“Life Science-sektorerna är världsledande i både Sverige och Storbritannien. Här finns allt från det svensk-brittiska AstraZeneca till hundratals mindre tillväxtföretag”, säger George Freeman i ett pressmeddelande.

Avtalet bygger vidare på den långa traditionen av svensk-brittiskt samarbete och ska främja gemensamma framsteg inom sådant som tekniska standarder, industriengagemang, policyutveckling, forskning, utveckling och implementering av nya behandlingar och ny teknik.

Viktig samarbetspartner

“Forskning inom hälsa och medicin är ett svenskt styrkeområde. Storbritannien är världsledande på området och sedan länge en mycket viktig samarbetspartner för Sverige. Det avtal vi skriver idag tryggar ett långsiktigt samarbete, vilket är något som jag vet att väldigt många svenska forskare och företag efterfrågar”, säger utbildningsminister Anna Ekström i pressmeddelandet.

Syftet med avtalet är att stödja utvecklingen av ett gemensamt ekosystem för Life Science som gynnar innovation och utveckling för en jämlik och modern vård. I den nationella strategin för Life Science, som regeringen lanserade för två år sedan, är ett fördjupat samarbete med Storbritannien ett uttalat mål.

Gemensamma styrkor och prioriteringar

ANNONS

“Sverige och Storbritannien är ledande inom innovation och forskning. Klinisk forskning har varit avgörande för att bekämpa covid-19 och oumbärligt för att rädda tusentals liv. Storbritanniens innovationsförmåga gör att vi snabbt kan utveckla vacciner och identifiera behandlingsmetoder som räddar liv, som dexametason”, säger Lord Kamall i pressmeddelandet.

Han säger vidare att samförståndsavtalet kommer göra det möjligt för länderna att tillsammans bygga vidare på sina gemensamma styrkor inom innovation. Samarbetet utgår från Sveriges och Storbritanniens gemensamma prioriteringar och gemensamma styrkor som inkluderar sådant som kliniska prövningar, tidig diagnostik, antibiotikaresistens och pandemiberedskap.

En av de viktigaste industrinäringarna

“Life science-industrin är en av de viktigaste industrinäringarna i såväl Sverige som Storbritannien och delar en lång tradition av samarbete. Regeringen har under båda senaste mandatperioderna satsat långsiktigt på samverkan inom Life Science och det har givit resultat. Ett fördjupat samarbete med Storbritannien är av stort strategiskt värde för att utveckla svensk Life Science-sektor ytterligare”, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i pressmeddelandet.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]