Dagens PS

Sverige kan spara miljontals kronor på mRNA-baserade HPV-test

Enligt en hälsoekonomisk modelleringsstudie kan miljontals kronor sparas med mRNA-baserade HPV-test vid screening. ”Enligt våra beräkningar kan Sverige spara tiotals miljoner kronor”, säger Elisabeth Adams. (Foto: Urszula Striner)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 okt. 2021Publicerad: 22 okt. 2021

Sverige skulle kunna spara åtskilliga miljoner varje år genom att använda mRNA-baserade HPV-test vid screening för livmoderhalscancer.

ANNONS
ANNONS

Resultat från en hälsoekonomisk modelleringsstudie visar att mRNA-baserade HPV-test har dokumenterat högre specificitet än äldre DNA-baserade varianter, de skulle även medföra att tusentals kvinnor slipper obehaget av onödiga koloskopier och spara åtskilliga miljoner kronor i kostnader.

“Våra resultat talar för att screening med mRNA-baserade HPV-test skulle kunna ha gynnsamma effekter för såväl kvinnor som för vården”, säger Dr Elisabeth Adams, vd för Aquarius Population Health i ett pressmeddelande. Hon är den forskare som lett studien.

Sedan regelbundna cellprovskontroller infördes i Sverige på 1960-talet har antalet fall av livmoderhalscancer halverats i landet. Sendan cellprovskontrollerna infördes har också stora framsteg gjorts i tekniken för screeningen och i dag finns två huvudsakliga principer för HPV-testning.

Tester som påvisar förekomst av HPV-DNA över en viss koncentration i cervixceller kan ge positivt DNA-svar efter att en HPV-infektion läkt ut och det positiva svaret innebär inte nödvändigtvis att en precancerös avvikelse håller på att utvecklas.

En ny metod bygger på att påvisa mRNA för E6 och E7, som är de onkogener som uttrycks när en HPV-infektion håller på att omvandlas till en livmoderhalscancer. Denna testmetod är lika känslig som äldre DNA-tester, men har mycket högre specificitet, varför metoden leder till mycket färre falskt positiva resultat.

I en hälsoekonomisk modelleringsstudie har man beräknat de potentiella besparingarna som vården skulle kunna göra genom att använda mRNA-baserad teknik i stället för DNA-baserad teknik i de nationella screeningprogrammen i Sverige och Danmark. Studiens beräkningar visar att man skulle kunna spara miljontals kronor och att tiotusentals uppföljningar med HPV- och cytologitest skulle kunna undvikas.

“Enligt våra beräkningar handlar det om att Sverige kan göra ekonomiska besparingar på tiotals miljoner kronor samtidigt som över 10 000 kvinnor per år skulle slippa onödiga kolposkopier”, säger Elisabeth Adams i pressmeddelandet.

Läs mer: Pandemin har gjort bioteknikbolag heta för investerare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]