Sverige har problem med exporterna. Men inte av medicin. Efterfrågan på svenska läkemedel växte med över 50 procent senaste året. Sverige är fortsatt bäst i Europa, visar en mätning.
Sverige bäst i Europa på medicin – exporten ökade 50 procent
Mest läst i kategorin
Läkemedelsforskningen växer explosionsartat. Sverige ökade sin export av läkemedel med över 50 procent i oktober jämfört med 2021, vilket är de senaste siffrorna som finns att tillgå och som presenterades i mellandagarna.
Lugn i stormen
Det gäller volym, dvs mängden exporterad medicin som ökade med 53 procent. Men det gäller också summan pengar som Sverige drog in på försäljningen, som ökade med 59 procent under samma tidsperiod.
Att både exportmängden och beloppet ökar är ett gott tecken – läkemedelsbranchen står stabilt när det stormar på många andra håll.
Sverige är bäst på medicin
Enligt FN:s life science-mätning Global Innovation kommer Sverige tredje bäst i världen på life science utveckling. Vård och hälsa fortsätter vara en av Sveriges starkaste grenar. I Europa fortsätter Sverige ligga i topp över EU:s medlemsländer när det gäller läkemedelsutveckling exempelvis, enligt en ny undersökning gjord av EU-komissionen.
Förutom att det bidrar till folkhälsan världen över, innebär dessutom den svenska påhittigheten till klirr i kassan för Sverige som exportland.
Bra för Sverige
“Branschen bidrar inte bara till en bättre hälsa i befolkningen, eller till Sverige som innovationsland, utan växer även i betydelse för Sverige som exportland”. skriver Anders Blanck som är vd för de forskande läkemedelsföretagens branschorganisation Lif i en debattartikel.
Bara under de första 6 månaderna i fjol exporterade Sverige läkemedel för 70 miljarder kronor och är en av Sveriges viktigaste exportindustrier.
Dåligt läge för import och export…
Importvaror blir allt dyrare att köpa för Sverige med sin svaga krona, och svenska varor blir allt billigare som vi försöker exportera utomlands, vilket Dagens PS skrivit om tidigare.
“Importen och exporten av läkemedel har en stark värde- och volymutveckling jämfört med samma period föregående år”, säger Elin Bäckström, statistiker på SCB.
… men inte för läkemedel
Men läkemedel utgör ett undantag, enligt nya siffror från SCB. I en tuff ekonomisk tid kan läkemedelsbranschen inte bara rädda liv – den kan också rädda vår haltande ekonomi under lågkonjunkturen som väntas slå till 2023 på bred front.
“Våra fördelar i form av en stark akademisk forskning, högkvalitativ hälso- och sjukvård, starka läkemedelsföretag och lång erfarenhet av kvalitetsregister och biobanker räcker inte som argument framåt”, säger Anders Blanck.
Läs mer om vård och hälsa:
10 life science raketer på börsen
Så blir du en vinnare på bioteknik-aktier 2023
Nya omikron undviker ditt immunförsvar
Intresserad av ekonomi och life science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.