Genterapier som är baserade på AAV-virus har visat sig ha potential att både bota och lindra flera allvarliga sjukdomar, men dagens godkända läkemedel är dyra att framställa.
Svenskt samarbete ska göra genterapier tillgängliga för fler
Mest läst i kategorin
KTH har inlett ett samarbete med svenska teknik- och läkemedelsbolag och medicinsk expertis på Uppsala universitet och Karolinska institutet, för att etablera en satsning kallad Genenova. Visionen med satsningen är att utveckla lösningar och tekniker för att snabbare och enklare kunna producera läkemedel som är baserade på genterapi.
Flera genterapier baserade på Adeno-associerade virus, AAV-virus, har godkänts och de har visat sig ha potential att inte bara lindra utan även bota flera allvarliga sjukdomar. Något som begränsar användningen av dessa läkemedel till vissa indikationer är dock att de är väldigt dyra att framställa.
Nytt sätt att tackla utmaningar
“Genenova samlar omfattande kompetens för att på nytt sätt tackla utmaningarna med expertis spännandes från automation och mekanik via artificiell intelligens och matematik till cell- och protein-engineering, neurologi och virologi. När vi blickar tillbaka om fem år hoppas vi kunna ha bidragit med många nya perspektiv, tekniker och applikationer för framställandet av genterapier till stor nytta för patienterna, säger Johan Rockberg, i ett pressmeddelande.
Han är föreståndare och professor i proteinteknologi vid KTH och ska leda det tvärvetenskapliga Genenova-teamet. Projektet finansieras med sammanlagt över 110 miljoner kronor fram till 2026 av Vinnova och industrin tillsammans.
Förutom KTH är Alfa Laval, AstraZeneca, Biotage, CombiGene, Karolinska Institutet, Uppsala Universitet, Vironova och Ziccum partners i Genenova.
Vill kunna behandla fler sjukdomar
“Även om det förmodligen är den mest transformativa förändringen av terapi på århundraden, som tillåter ett genetiskt botemedel mot sjukdom och inte bara lindrar symptom, är AAV-baserad genterapi fortfarande endast tillgänglig för en bråkdel av de behövande patienterna”, skriver Johan Rockberg på Genenovas webbplats.
“Vi vill ändra detta och tillåta inriktning mot tidigare oriktade indikationer och göra det tillgängligt för fler patienter”, skriver han vidare på webbplatsen.
Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Ny banbrytande metod underlättar läkemedelsforskning
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.