Övervikt och fetma bland fyraåringar ökade under covid-19-pandemin – och ökningen var stor. En ny studie från Uppsala universitet visar att den sjukliga fetman bland fyraåringar ökade med drygt 30 procent.
Den nya studien omfattar över 200 000 barn i Sverige. I den konstaterar man att antalet fyraåringar med obesitas, det som betecknas som sjuklig fetma, ökade med drygt 30 procent under pandemin.
Svenska småbarn blev fetare under pandemin
Mest läst i kategorin
Det framgår av den färska studien som publicerats i tidskriften Acta Paediatrica.
“Trots att Sverige var ett av de länder som inte stängde ner under pandemin är uppgången uppseendeväckande”, säger Paulina Nowicka, professor i kostvetenskap, vid institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom studien.
Största undersökningen
I den nya, omfattande studien ingår hälsovårdsdata från drygt 200 000 barn i Sverige. Datan kommer från det rutinmässiga fyraårsbesöket som görs på barnavårdscentraler och som erbjuds alla familjer.
Siffrorna i studien kommer från åren 2018 och 2020. Det finns sedan tidigare internationella studier med liknande resultat, med det här är även internationellt sett den största sammanställningen.
Ökade mest
Utgångsläget i studien är år 2018. Då hade 11,4 procent av barnen av övervikt eller obesitas. Två år senare, 2020 som var första året med coronapandemin, var siffran 13,3 procent. Det motsvarar en ökning på närmare 17 procent.
Det är den sjukliga fetman, obesitas, som ökat mest. Det var 30 procent fler barn som fick sjukdomen obesitas, år 2020 jämfört med två år tidigare.
– Det var överraskande för oss att den största ökningen sågs för sjukdomen obesitas. Det tyder på att de som haft det tufft innan pandemin fick det ännu värre under 2020, säger Charlotte Nylander, barnhälsovårdsöverläkare Region Sörmland och en av studiens författare.
Negativa effekter
Det är väl känt att övervikt och i synnerhet obesitas orsakar många hälsoproblem för de barn och unga som drabbas.
Man vet också att problemen följer med in i vuxen ålder och för med sig omfattande negativa effekter på hälsan även då.
“Därför är det viktigt att etablera goda levnadsvanor tidigt i livet och att följa hälsovanor och tillväxt över tid. Det behövs hälsofrämjande och förebyggande insatser på många nivåer i samhället för att undvika att barn får sjukdomen obesitas”, säger Charlotte Nylander.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.