Microps Medicals “tumör-GPS” fick godkännande av FDA med hjälp av finansiering från Medtech4Healths Kompetensförstärkning i småföretag.
Svensk "tumör-GPS" godkänd av FDA
Mest läst i kategorin
Det västsvenska innovationsbolaget Micropos Medical grundades 2003 av fyra professorer i onkologi som hade utvecklat en “tumör-GPS” som i realtid förbättrar precisionen vid strålningsbehandling av cancertumörer.
I september blev bolagets produktfamilj, RayPilot HypoCath, godkänd av den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, med hjälp av finansiering från Medtech4Healths utlysning för Kompetensförstärkning i småföretag, som gav bolaget möjlighet att anlita experter på området både i Sverige och i USA.
Behandlingen blir mer precis
“Även om vi nu uppnått ett stort mål har det regulatoriska arbetet egentligen bara påbörjats. Vi har nu fått en betydligt större kunskap inom företaget på det här området och vi står i startgroparna för att anställa ytterligare en person och fortsätta det här arbetet, till exempel med vår anpassning till MDR och med FDA-tillägg”, säger Micropos Medicals vd Thomas Lindström i ett pressmeddelande.
Han förklarar att ett problem vid strålning av prostatatumörer är att prostatan rör på sig under behandlingen. De kan röra sig så mycket som två till tre millimeter och det kan göra att en del av tumören missas, eller att frisk vävnad runt prostatan skadas.
“Genom att hålla koll på tumörens exakta position i realtid kan vår produkt se till att behandlingen blir mer precis och därmed också mer effektiv, men också leda till färre skador på den friska vävnaden. Våra studier visar också att användandet av vår produkt leder till betydligt färre behandlingstillfällen för patienten, vilket minskar både patienternas lidande och vårdens kostnader”, berättar han i pressmeddelandet.
Potential att användas till fler tumörer
Thomas Lindström berättar vidare att Micropos Medicals produkt RayPilot HypoCath används som en vanlig urinkateter och har en inbyggd sändare som skickar uppdateringar om tumörens position 30 gånger i sekunden. Mottagaren, som kan fästas på britsen, skickar informationen vidare till ett program som i realtid kan visa prostatans position för den som utför behandlingen.
“Våra produkter är CE-godkända och används redan idag vid behandling av prostatacancer, men tekniken har också mycket stor potential att i framtiden användas för att lokalisera och avgränsa även andra tumörer. Exempelvis tumörer i livmoder och äggledare,” säger Thomas Lindström i pressmeddelandet.
Läs mer: Unilabs distribuerar AI-driven diagnostik av cancer
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.