Dagens PS

Svampinfektioner – ett växande hot mot vår hälsa

En av de svamppatogener WHO varnar för, Candida auris odlad i en petriskål.
En av de svamppatogener WHO varnar för, Candida auris, odlad i en petriskål. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 feb. 2023Publicerad: 13 feb. 2023

Varje år dör cirka två miljoner människor av svampinfektioner och enligt WHO är vi dåligt rustade för att klara den ökning ett varmare klimat ger.

ANNONS
ANNONS

I HBO-serien The last of us, hoppar en Cordycepes-svamp från myror till människor och förvandlar värdarna till blodtörstiga zombies.

Svampar större hot än virus och bakterier

I serien hävdas att det inte är vare sig virus eller bakterier som är det största hotet mot samhället utan svampar.

Klimatförändringarna har i serien fått Ophiocordyceps unilateralis, allmänt känd som “zombie-myrsvamp”, att anpassa sig till att överleva vid högre temperaturer, vilket gjort människor till alternativa värdar.

Craig Mazin, seriens författare och producent, menar att allt som serien antyder att svampar gör, gör de redan och har alltid gjort, inklusive att kapa myrors hjärnor och tvinga dem att sprida svampsporer till andra, rapporterar The Guardian.

ANNONS

Senaste nytt

Finns inga vaccin mot svampar

Serien är fortfarande Science Fiction, men det finns anledningar att oroa sig för svampar, svampar dödar redan 2 miljoner människor om året och det är fler än malaria och tuberkulos.

Antalet svampinfektioner ökar och svampar blir allt mer resistenta till de få behandlingsalternativ vi har. När covid slog till var världen var relativt oförberedd för en pandemi.

Då skapade forskare snabbt ett vaccin eftersom vaccin mot coronavirus redan fanns i pipelinen. Mot svampar finns det dock inga mänskliga vaccin.

ANNONS

Ett växande hot mot hälsan

Världshälsoorganisationen, WHO, menar att trots att svampinfektioner utgör ett växande hot mot människors hälsa får de lite uppmärksamhet och få resurser.

I oktober släppte WHO en lista över prioriterade svamppatogener, det var det första globala försöket att skapa en varningslista över de 19 mest farliga svamparna.

Det finns uppskattningsvis 12 miljoner olika svamparter världen över och de flesta har inte kategoriserats, bara ytters få av dem infekterar människor, ändå infekteras cirka en miljard människor varje år.

De flesta infektioner är ytliga och ofarliga, som fotsvamp, men det finns en kärngrupp som orsakar livsfarliga infektioner.

Svampinfektioner ökar

Tre former av patogen jäst samt det vanliga möglet Aspergillus fumigatus är högst upp på WHO:s lista över farliga svampar.

Aspergillus fumigatus finns i jord och ruttnande vegetation och kan orsaka en livshotande infektion hos personer med nedsatt immunförsvar.

På WHO:s lista finns även svampar som kan infektera friska människor och den typen av infektioner ökar.

ANNONS

Har ökat med 400 procent

I sydvästra USA, i Mexiko och i delar av Sydamerika finns den marklevande svampen Coccidioides, kallad Cocci, som orsakar en influensaliknande sjukdom och den kan vara dödlig.

Varje år smittas cirka 150 000 personer av Cocci och av dem dör cirka 75. Vissa av dessa infektioner ökar i omfattning och har även upptäckts längre norrut.

Mellan 1998 och 2015 ökade antalet rapporterade infektioner med 400 procent, och det tros kunna bero på klimatförändringarna.

Har ökat på grund av covid

Andra svampinfektioner verkar ha ökat på grund av covid, som aspergillos och mukormykos, kallat svartsvampsyndrom, en ovanlig men farlig infektion som kan döda infekterad vävnad.

Läkare misstänker att dessa svampar drar nytta av den fysiska skada som covid har orsakat på immunitet och exempelvis lungor.

Smittan finns i miljön

En tröst är att de flesta svampinfektioner inte sprider sig från människa till människa utan smittan finns i miljön, något som tenderar att begränsa spridningen.

ANNONS

Mukormykos är exempelvis 70 till 80 gånger vanligare i Indien än i resten av världen. Det finns dock undantag. Ett är Candida auris, en dödlig släkting till jästen som orsakar trast.

Den finns med på WHO:s “kritiska” lista eftersom den överlever våra bästa svampdödande behandlingar.

Liksom många svamppatogener drabbar Candida auris främst personer med nedsatt immunförsvar; om den kommer in i deras kroppar är har de cirka 50 procents chans att överleva.

Kom från ingenstans

Precis som svampen i The last of us, kom Candida auris från ingenstans, den var okänd för vetenskapen tills en läkare hittade den i en japansk kvinnas öra år 2009.

Inom några år hade infektioner med svampen hittats i Afrika, Asien och Mellanöstern.

“Den finns nu över hela världen och är en absolut mardröm på sjukhus eftersom det är resistent mot många av de antimykotiska läkemedlen i frontlinjen”, säger professor Matthew Fisher Till The Guardian.

Extremt svår att utrota

Han arbetar vid MRC Center for Global Infectious Disease Analysis vid Imperial College London och berättar att Candida auris också delvis är resistent mot desinfektionsmedel och värme.

ANNONS

Det gör den extremt svår att utrota och om den i upptäcks på ett sjukhus kan den utlösa en tillfällig stängning av hela sjukhusavdelningar.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: WHO: Farliga svampinfektioner sprider sig

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]