I tusentals år har människor fastat av både medicinska och religiösa skäl, men vad händer med kroppen när vi fastar?
Studie visar på hälsofördelar med fasta
Mest läst i kategorin
Våra förfäder som levde som jägare och samlare var tvungna att klara sig utan mat i långa perioder, därför har våra kroppar anpassats för att må bra av fasta, det skriver Newsweek.
När du fastar börjar din kropp bryta ned sina fettdepåer i stället för de lättillgängliga sockerarter du inte längre får i dig.
Förutom att kroppen byter bränslekälla vet vi inte så mycket om hur kroppen reagerar på att vara utan mat under långa perioder.
I en ny studie följde forskare 12 friska frivilliga under sju dagars fasta med enbart vatten. Försökspersonerna övervakades noga och förändringar av nivåerna av olika proteinmarkörer i deras blod mättes.
Viktminskning
De såg att försökspersonerna under de första två till tre dagarna under fastan bytte huvudsaklig bränslekälla från glukos till fett.
I genomsnitt tappade de 5,7 kilo av både fettmassa och mager massa. Efter cirka tre dagar fann dock forskarna även tydliga förändringar i försökspersonernas biomarkörer.
Resultaten visar att hela kroppen svarar på tre dagars fasta och förändringar i de proteiner som utgör den stödjande strukturen för våra hjärnceller är särskilt intressant.
Claudia Langenberg, chef för Queen Mary’s Precision Health University Research Institute, PHURI, säger i ett uttalande att de för första gången kunnat se vad som händer på molekylär nivå i kroppen när vi fastar.
“Fasta, när den görs på ett säkert sätt, är en effektiv viktminskningsintervention. Populära dieter som innehåller fasta, som intermittent fasta, hävdar att de har hälsofördelar utöver viktminskning”, säger hon skriver Newsweek.
Andra hälsofördelar
Hon säger vidare att studiens resultat ger bevis för de hälsofördelar fasta har, utöver viktminskning, men att de bara var synliga efter tre dagars total kaloribegränsning, vilket var senare än man tidigare har trott.
Resultaten var konsekventa mellan studiedeltagarna, men det är viktigt att komma ihåg att studien var liten och studien behöver göras om med fler försökspersoner.
Fasta är dessutom inte ett alternativ får alla.
“Medan fasta kan vara fördelaktigt för att behandla vissa tillstånd, är fasta ofta inte ett alternativ för patienter som lider av ohälsa”, säger Maik Pietzner i ett uttalande, skriver Newsweek.
Han är ordförande för Health Data Modeling på PHURI och en av ledarna för Computational Medicine Group vid Berlin Institute of Health vid Charité.
Han säger vidare att forskarna hoppas att fynden i studien kan ge information om varför fasta är fördelaktigt i vissa fall, och att det sedan kan användas för att utveckla behandlingar.
Läs mer: Den här tiden är det bäst att träna – om du vill gå ned i vikt Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.