Efter den långa mörka vintern är våren efterlängtad med längre dagar och mer solljus, dessutom blir kvällarna ljusare när vi ställer fram klockorna för sommartid.
Studie: Vi behöver mindre sömn på sommaren
Mest läst i kategorin
Vårens ankomst innebär också mindre sömn för många, något som inte är lika välkommet som vårblommor och vårvärme, det rapporterar BBC.
Vi behöver mer sömn på vintern
Under vintern är vi många som upplever att det är svårare att vakna och kliva ur sängen och enligt forskare är det inte konstigt.
En ny studie tyder på att människor behöver mer sömn under de mörka vintermånaderna än under de ljusa sommarmånaderna.
Senaste nytt
Artificiellt ljus och sömn
Studien visar att även människor som bor i städer som är fulla av artificiellt ljus som skulle kunna störa dagsljusets naturliga påverkan på dygnsrytmen, verkar behöva mer sömn på vintern.
Dieter Kunz är en av studiens huvudförfattare och chef för kliniken för sömn och kronomedicin vid St Hedwig Hospital i Berlin, Tyskland.
“Jag skulle förvänta mig att säsongsvariationerna skulle vara mycket högre, bott utomhus och bara utsatts för naturligt ljus”, säger han till BBC.
Tidigare studier har visat att om vi exponeras för artificiellt ljus innan vi går och lägger oss kan utsöndringen av sömnhormonet malatonin undertryckas.
Den nya studien visar att även de som exponerades för artificiellt ljus upplevde säsongsvariationer i sin REM-sömn och det är kopplat till vår dygnsrytm.
REM-sömnen
REM-sömnen, rapid eye movement, regleras av vår biologiska dygnsklocka och är det mest aktiva sömnstadiet när vi drömmer, har snabba ögonrörelser samt får ökad puls.
I studien använde forskarna detaljerade sömninspelningar av 188 patienter som led av störda sömnmönster och bodde i urbana miljöer.
Studiedeltagarna sov en timme längre i december än i juni och deras REM-sömn var 30 minuter längre på vintern än på sommaren.
Djupsömnen
Dieter Kunz menar att det är logiskt att REM-sömnen följer säsongsvariationer, men han och hans team förvånades när de upptäckte säsongsmässiga förändringar i djupsömnen.
Djupsämnen, med långsamma hjärnvågor, uppstår i slutskedet av NREM-sämn, non rapid eye movement. Det är då kroppen reparerar vävnader, bygger muskler och stärker immunförsvaret.
Djupsömnen är också viktig för konsolidering av långtidsminnet och för bearbetning av ny information. I studien fann forskarna att deltagarnas djupsömn var 30 minuter kortare i september än i februari.
Enligt Dieter Kunz hade forskarna inte förväntat sig att djupsömnen skulle ha en säsongsvariation eftersom den inte drivs av dygnsrytmen utan är en homeostatisk process, alltså, ju mer du är vaken, desto mer djupsömn behöver du.
Fler studier behövs
Studien gjordes på personer som lider av sömnstörningar så den behöver göras om med försökspersoner som inte har sömnstörningar för att mer allmänt bekräfta resultatet.
Neil Stanley, sömnexpert på Sleep Station, en onlineleverantör av kognitiv beteendeterapi för sömnlöshet, tycker att det är förbryllande att vi inte verkar behöva mer djupsömn under vintern.
“Djupsömn tros vara den viktigaste eftersom den är involverad i minne, inlärning och optimering av immunförsvaret. Uppfattningen är att vi ska prioritera framför allt annat”, säger han till BBC.
Internationella sömndagen den 17 mars
Fredagen den 17 mars 2023 är World Sleep Day, Internationella sömndagen. Då kommer sömnexperter och folkhälsoförespråkare i över 70 länder organisera lokala, regionala och nationella aktiviteter för att främja god sömnhälsa.
Temat för årets världssömndag är att sömn är avgörande för hälsan. Sömn är grundläggande för vårt fysiska, mentala och sociala välbefinnande, den är lika viktig för hälsan som god kost och träning.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Satsa på din sömn och lev längre – fyra tips
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.