DNA-spår av forntida virus som infekterade våra förfäder och som ligger vilande i vårt DNA kan aktiveras för att hjälpa vårt immunförsvar bekämpa cancertumörer.
Studie: Våra förfäders virus kan bekämpa cancer
I en ny studie har forskare funnit att rester av forntida virus som har överförts i vårt DNA i tusentals, eller miljontals, år kan hjälpa till att bekämpa cancer, det rapporterar The Guardian.
Cancerceller kan aktivera vilande celler
Forskare vid Francis Crick Institute ville förstå varför vissa patienter svarar bättre på immunterapi än andra och studerade lungcancer, som är den globalt största orsaken till cancerrelaterad död.
Forskarna fann att cancerceller kan aktivera vilande reliker av gamla celler och att dessa aktiverade celler sedan oavsiktligt kan hjälpa immunsystemet att rikta in sig mot och attackera cancertumören.
Senaste nytt
Öppnar för nya behandlingsmöjligheter
Genom att öka cencerbehandlingen menar forskarna att deras nya upptäckt kan hjälpa fler att överleva lungcancer, eller till och med förhindra den.
“Detta arbete öppnar upp ett antal nya möjligheter för att förbättra patienternas svar på immunterapi, ett avgörande steg för att hjälpa fler människor att överleva lungcancer”, säger Julian Downward till The Guardian.
Han är biträdande forskningschef och chef för det onkogenbiologiska laboratoriet vid Francis Crick Institute.
Antikroppar känner igen forntida virus
Genom att observera immunceller hos möss med lungcancer och i prover från mänskliga lungcancertumörer, fann forskarna att antikroppsproducerande vita blodkroppar, så kallade B-celler, bidrar till immunförsvaret mot lungcancer genom att de producerar tumörbindande antikroppar.
De fann att antikropparna kände igen proteiner från forntida viralt DNA, så kallade endogena retrovirus, ERV, som utgör cirka 5 procent av vårt genom och överförs från våra förfäders historiska infektioner.
I det mesta av vår friska vävnad tystas dessa virala gener, men de kan väckas till liv av cancer.
Kan vara nyckeln till ny behandling
Julian Downward säger till The Guardian att med mer forskning skulle B-cellsaktiviteten kunna ökas på ett målinriktat sätt för de patienter som är mindre benägna att svara på immunterapi.
“ERV har gömt sig som virala fotspår i det mänskliga genomet i tusentals eller miljontals år, så det är fascinerande att tänka att våra förfäders sjukdomar kan vara nyckeln till behandla sjukdomar i dag”, säger George Kassiotis, chef för laboratoriet för retroviral immunologi vid institutet, till The Guardian.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Förbud mot tobak kan vara världens största hälsovinst
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.