Dagens PS

Studie: Sju timmars sömn varje natt är idealiskt

En studie visar att sju timmars sömn är idealiskt för den som är medelålders och äldre.
En studie visar att sju timmars sömn är idealiskt för den som är medelålders och äldre. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 apr. 2022Publicerad: 29 apr. 2022

Både för lite och för mycket sömn kopplas till sämre mental hälsa och till sämre kognitiva prestationer, sju timmars sömn är idealiskt från medelåldern och uppåt.

ANNONS
ANNONS

Från det att vi har nått medelåldern och därefter är sju timmars sömn varje natt idealiskt, det visar en studie på nästan 50 000 personer mellan 38 och 73 år, det rapporterar The Guardian.

Studien visade även att både för lite och för mycket sömn kan kopplas till sämre mental hälsa, som ångest och depression, och till sämre kognitiv prestation, samt att en jämn mängd sömn verkar vara att föredra.

Varje timme försämrar

“För varje timme som du ändrade från sju timmar blev du sämre. Det är väldigt tydligt att de processer som pågår i vår hjärna under sömnen är mycket viktiga för att upprätthålla vår fysiska och mentala hälsa”, säger professor Barbara Sahakian, vid Cambridge Universitys institution för psykiatri till The Guardian.

Hon säger vidare att det är viktigt att få en god natts sömn i alla åldrar, men särskilt när vi åldras, då menar Barbara Sahakian att det kan vara lika viktigt som att motionera.

Stör djupsämnen

Man tror att en anledning till att otillräcklig sömn ger sämre kognitiv prestation kan vara att djupsömnen störs, den har visat sig vara viktig för minneskonsolidering. För lite djupsömn kan också hindra hjärnan från att effektivt rensa bort gifter.

I studien ingick data från UK Biobank, hjärnbilder och genetisk data från 40 000 av studiedeltagarna. Forskarna fann att det område i hjärnan som påverkas mest av sömn är den del där hjärnans minnescentrum hippocampus finns, för mycket eller för lite sömn kopplades till en mindre hjärnvolym.

Presterade bäst med sju timmar

ANNONS

I forskarnas analys fann de att de personer som sov sju timmar varje natt i genomsnitt presterade bäst i kognitiva tester som testade bearbetningshastighet, problemlösningsförmåga och minne. Studien kunde dock inte bevis något orsakssamband, och kopplingen mellan sömn och vissa hjärnsjukdomar är komplex, exempelvis är sömnlöshet och ovanliga sömnmönster vanliga symptom hos personer med demens.

Forskarna är inte säkra på varför det kan orsaka problem att sova åtta timmar eller mer, en förklaring kan vara att personer som har sömnproblem tenderar att sova längre, eller i alla fall spendera mer tid i sängen och försöka sova.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Allvarlig covid-19 kopplas till ångest och depression

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS