Våra hjärnors minnen är opålitliga och kan missa uppenbara saker eller komma ihåg händelser som aldrig har inträffat. En ny studie visar nu att sömn påverkar vårt minne på ett sätt du kanske inte känner till.
Studie: Så kan sömn påverka ditt minne
Mest läst i kategorin
En god natts sömn kan vara bra för vårt minne, men den goda sömnen kan också hjälpa våra hjärnor att skapa falska minnen, det skriver Newsweek.
Sömn förvränger minnet
Nu visar en ny studie att sömn både kan hjälpa oss att komma ihåg saker och hjälpa oss att skapa falska minnen.
När vi får en lista med relaterade ord att memorera skapas ofta falska minnen av ord som inte fanns med på listan, men som passar in i ordkategorin.
Forskarna testade 488 studiedeltagares förmåga att minnas en lista med ord 12 timmar efter att de sett den, några av deltagarna fick sova under den tiden.
“Vi fann att deltagarna hade bättre minne av listorna i form av bättre minne av orden i listorna. Men deras fel var också avslöjande”, säger Gareth Gaskell till Newsweek. Han är professor i sömnpsykologi vid University of York i England.
Senaste nytt
En spännande kombination
De fann att de deltagare som hade sovit kom ihåg fler av orden på listorna än de som inte hade sovit, med de som sovit var också mer benägna att komma ihåg ord som inte varit med, men som var relaterade till orden de ord de skulle minnas.
De felaktiga, relaterade orden kallades lurord och felaktiga ord som var helt orelaterade kallades för intrång.
“Resultaten tyder på en spännande kombination av effekter. Sömn- och vakengrupperna var väl matchade i antalet totala svar efter 12-timmarsfördröjningen. Trots detta var sömndeltagarna mer exakta i sitt verkligherstrogna minne av studerade listord, såväl som närmare grundtanken i sina felaktiga svar”, skriver forskarna i studien.
Minnen handlar om framtiden
Det här tyder på att sömn har en komplex roll för vårt minne och inte bara påverkar hur väl minnen bevaras utan också eventuellt minnets beskaffenhet.
“Minnen handlar på vissa sätt mer om vår framtid än vårt förflutna. Vad vi vill ha är kunskap om vårt förflutna som kan tillämpas på ett generaliserat sätt för att hjälpa oss att hantera framtida händelser,” säger Gareth Gaskell till Newsweek.
Han säger vidare att framtida händelser inte kommer vara identiska med tidigare händelser, så en representation som liknar grundtanken kan vara mer användbar än en “perfekt” återgiven representation.
Han menar att det sömn kan göra är att hjälpa oss att lagra minnen på ett sätt som liknar verkligheten, för att vi sedan bättre ska kunna tillämpa dem på våra framtida interaktioner.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Sömnbrist: Framtidens antidepressiva? Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.