Dagens PS

Studie: "Minnesprotes" hjälper skadade hjärnor att minnas

En studie visar att elektrisk stimulering av hjärnan med elektroder som sätts djupt inne i hjärnan och som härmar hjärnans sätt att koda minnen kan förbättra minnet hos skadade hjärnor
Forskare jagar hjärnsignaler för att bota kronisk smärta. (Bild: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 sep. 2022Publicerad: 07 sep. 2022

En unik form av hjärnstimulering som efterliknar våra hjärnors sätt att skapa minnen verkar kunna öka människors förmåga att minnas ny information.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskning visar att en ny form av hjärnstimulering, eller en “minnesprotes”, som innebär att en elektrod sätts in djupt i hjärnan, verkar fungera på personer med minnesstörningar och är ännu mer effektiv på personer som till att börja med har dåligt minne, det rapporterar MIT Technology Review.

I framtiden kan utvecklade och mer avancerade versioner av minnesprotesen hjälpa personer som drabbats av minnesförlust på grund av hjärnskador eller på grund av åldrande eller degenerativa sjukdomar som Alzheimers, det menar forskarna bakom studien som publicerats i den medicinska tidskriften Frontiers in Human Neuroscience.

Kopierar det som händer i hippocampus

Kim Shapiro, neuroforskare vid University of Birmingham i Storbritannien, som inte var involverad i forskningen, tycker att studien ger en inblick i framtiden och av vad vi skulle kunna göra för att återställa minnet.

Metoden fungerar genom att den kopierar det som händer i hippocampus, en region i hjärnan som spelar en avgörande roll för minnet. Hjärnstrukturen hjälper oss att bilda korttidsminnen samt verkar även styra minnen till andra regioner i hjärnan för långtidslagring.

Elektroder efterliknar hjärnans process

Theodore Berger och Dong Song och deras kollegor vid University of Southern California har jobbat i mer än tio år med att utveckla metoder för att efterlikna hjärnans process. De använder elektroder för att förstå de elektriska aktivitetsmönster som uppstår i hjärnan när minnen kodas och använder sedan samma elektroder för att skicka ut liknande aktivitetsmönster.

Forskarna har testat versioner av sin minnesprotes på djur och på några frivilliga personer med epilepsi som fått elektroder inopererade i sina hjärnor för att bättre kunna förstå och behandla deras tillstånd.

Förbättrade minnet hos försökspersonerna

ANNONS

För att ta reda på om minnesprotesen kan hjälpa människor med dåligt minne testade Rob Hampson, neuroforskare vid Wake Forest University School of Medicine i North Carolina, och hans kollegor, två versioner av minnesprotesen hos 24 personer som fått elektroder implanterade för att studera deras epilepsi, några av testpersonerna hade även hjärnskador.

Forskarteamet fann att minnesprotesen förbättrade de frivilliga försökspersonernas minne, vilket tyder på att minnesprotesen kan hjälpa till att koda minnen i hjärnan.

“Vi ser förbättringar som sträcker sig från 11 procent till 54 procent”, säger Rob Hampson till MIT Technology Review.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Forskning: Elektrisk stimulering av hjärnan förbättrar minnet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Privatekonomi

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

22 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]