Dagens PS

Studie: Högt blodtryck ger bättre mental hälsa

En ny studie visar att högt blodtryck är förknippat med färre depressiva symtom, större välbefinnande och lägre känslorelaterad hjärnaktivitet
En ny studie visar att högt blodtryck är förknippat med färre depressiva symtom, större välbefinnande och lägre känslorelaterad hjärnaktivitet. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 apr. 2023Publicerad: 17 apr. 2023

Ny forskning visar ett samband mellan högt blodtryck och känslorelaterad hjärnaktivitet som kan vara relevant för utvecklingen av permanent hypertoni.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en ny studie har forskare noggrant analyserat sambandet mellan mental hälsa och högt blodtryck hos personer i 65-årsåldern, det rapporterar Neuroscience News.

Färre depressiva symptom

Flera studier har tidigare rapporterat om ett samband mellan högt blodtryck och mental hälsa, men med blandade eller motsägelsefulla resultat.

“För att få statistiskt robusta svar använde vi den extremt stora urvalsstorleken i den brittiska biobanken med över 500 000 studiedeltagare. Vi kunde visa att högre blodtryck är förknippat med färre depressiva symtom, större välbefinnande och lägre känslorelaterad hjärnaktivitet, vilket är förvånande till en början, men kan förklaras av våra andra fynd”, säger Lina Schaare till Neuroscience News.

Hon är huvudförfattare till den nya studien, från Max Planck Institut för kognition och neurovetenskap, MPI CBS, i Leipzig, Tyskland.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Alla tar inte medicinen

Forskarna fann dessutom att hotet om högt blodtryck är kopplat till sämre mental hälsa, till och med flera år innan hypertoni diagnosticeras.

“På kliniken observerar vi att de drabbade ofta känner sig trötta och utmattade och sedan inte tar sin medicin mot det höga blodtrycket, eftersom det dessutom påverkar humöret”, säger Arno Villringer till Neuroscience News.

Han är chef för den neurologiska avdelningen vid MPI CBS samt medförfattare till studien och tillägger att forskarna misstänker att hos dem som mår bra mentalt av tillfälligt högt blodtryck bidrar förstärkningsinlärning till utveckling av permanent högt blodtryck.

ANNONS

Högt blodtryck ger högre smärttröskel

“Det beror på att smärttröskeln också ökar med högre blodtryck. Det gäller inte bara fysisk smärta, utan även social smärta eller mer stress. Så de uthärdar smärtan eller stressen och får sedan tio år senare diagnosen högt blodtryck”, säger Arno Villringer till Neuroscience News.

Forskarna tror att den här nya kunskapen kan lägga grunden för ett nytt sätt att tänka när det gäller kopplingen mellan mental hälsa och orsakerna till högt blodtryck.

En förändring i perspektivet när det gäller de vanligt förekommande sjukdomarna högt blodtryck och depression kan möjliggöra nya metoder för förebyggande, som fokuserar på samspelet mellan fysisk och mental hälsa.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie: Högt blodtryck kopplas till demens

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Fredrik Lundberg
Spela klippet

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

Relevance Communication Nordic AB har under det senaste året utvecklats till en betydande aktör inom svensk ekonomijournalistik. I december 2023 slogs News 55 AB och Dagens PS Media AB samman, och i april fortsatte vår förvärvsstrategi genom att förvärva Realtid. Som bolagets vd Fredrik Lundberg uttrycker det: ”Som en nyhetssajt står man starkare tillsammans än […]