Om människor reducerar sitt tv-tittande till en timme om dagen skulle 11 procent av alla fall av kranskärlssjukdom kunna undvikas.
Studie: För mycket tv kan öka risken för kranskärlssjukdom
Kranskärlssjukdom uppstår när fett bildas inuti blodkärlen och gör dem trängre när blodet ska passera så att blodtillförseln till hjärtat minskar.
Ny forskning tyder på att fler än ett av tio fall av kranskärlssjukdom skulle kunna undvikas genom att reducera tv-tittandet till mindre än en timme om dagen, det rapporterar The Guardian.
Bör användas förebyggande
“Att minska tiden som spenderas på tv-tittande bör erkännas som ett viktigt beteendemål för förebyggande av kranskärlssjukdom, oavsett genetisk känslighet och traditionella riskmarkörer”, säger Youngwon Kim, biträdande professor vid University of Hong Kong och studiens författare, till The Guardian.
Tidigare studier har enligt Youngwon Kim funnit att mycket tv-tittande är förknippat med negativa kolesterol- och glukosnivåer i kroppen. Han säger att ogynnsamma nivåer av dessa kardiometabola riskmarkörer kan ge ökad risk för att utveckla kranskärlssjukdom.
Mer tv-tittande ökar risken
Studien har publicerats i tidskriften BMC Medicine och har använt data från 373 026 vita britter i åldern 40–69 år som fanns registrerade i UK Biobank-studien. Ingen av de som ingick i studien om tv-tittande hade haft kranskärlssjukdom eller stroke när de rekryterades till UK Biobank.
Efter att hänsyn tagits till genetisk risk för kranskärlssjukdom, kroppsmassa, ålder, kön, rökstatus, kost och mängden fysisk aktivitet, fann forskarna att ju mer någon tittade på tv, desto större var risken att utveckla kranskärlssjukdom.
Såg trend oavsett hos alla
Jämfört med dem som tittade på tv fyra timmar per dag eller mer, hade de som tittade på tv en timme om dagen eller mindre, 16 procent lägre risk att utveckla kranskärlssjukdom. De som tittade på tv i två till tre timmar om dagen hade 6 procent lägre risk att utveckla sjukdomen.
Enligt forskarna höll den här trenden i sig oavsett ålder eller nivå av genetisk risk för kranskärlssjukdom även om de med högre genetisk risk för kranskärlssjukdom också löpte större risk att utveckla sjukdomen.
Ingen koppling till datoranvändning
Forskarna hittade dock ingen koppling mellan tiden som läggs på datoranvändning på fritiden och risken att utveckla kranskärlssjukdom men det skulle kunna bero på faktorer som ger större tillförlitlighet när det handlar om att komma ihåg hur mycket tv man har tittat på.
Studien kan inte bevisa ett samband mellan tv-tittande och ökad risk för kranskärlssjukdom, men forskarna uppskattar ändå att cirka 11 procent av alla fall av kranskärlssjukdom skulle kunna förhindras om människor begränsar sitt tv-tittande till en timme per dag.
Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.