Måste du luta dig lite framåt för att se dina fötter när du tittar ned? I så fall har du nog utvecklat en rejäl kagge, något som händer många efter 50.
Studie: Fetma ger svagare muskelfibrer
En ny studie visar att du inte bara måsta handla större byxor när du låter din mage växa, det kan även skada dina fysiska förmågor senare i livet, det rapporterar CNN.
Fetma ger större risk för skörhet
I studien följdes 4 509 personer i Norge, 2 340 kvinnor och 2 169 män, alla studiedeltagare var 45 år eller äldre när studien påbörjades och följdes under 20 år.
Studien fann att de studiedeltagare som i början av studien hade ett stort eller måttligt midjemått löpte 57 procent större risk att vara “sköra” än de som hade normala midjemått.
Med skör menas inte en vacklande äldre person som går böjd över en käpp, utan den skörhet som menas inkluderar dålig greppstyrka, långsammare gånghastighet, allmän utmattning, oavsiktlig viktminskning och låg fysisk aktivitet.
Senaste nytt
Mer benägna att bli svaga
Studiedeltagare som vid studiens början var feta, med ett kroppsmassindex, BMI, på 30 eller mer, var 2,5 gånger mer benägna att vara svaga än de som hade ett normalt BMI på mellan 18,5 och 24,9.
Enligt studiens författare kan det finnas flera anledningar till detta, fetma leder till ökad inflammation i fettceller som kan skada muskelfibrer och ge minskad muskelstyrka.
Viktigt hålla koll på vikten
Studiens resultat understryker behovet av att hålla koll på sin totala viktökning och på en eventuell ökning av midjemåttet.
“I sammanhanget där befolkningen snabbt åldras och fetmaepidemin ökar, erkänner växande bevis undergruppen av ‘feta och sköra’ äldre individer i motsats till att bara se skröplighet som en försvagande störning”, skriver studiens författare.
Träning hjälper
Träning kan hjälpa till att motverka den växande svaghet som åldrande kan medföra och vuxna bör två eller flera dagar i veckan utföra muskelstärkande övningar för alla större muskelgrupper.
För att hålla dig stark är det bra att du både gör aerobics och styrketräning, det anser William Roberts, professor vid avdelningen för familjemedicin och samhällshälsa vid University of Minnesota Medical School.
“Ett balanserat program för styrka och aerobisk aktivitet är förmodligen bäst och efterliknar förmodligen våra förfäders aktiviteter, vilket hjälpte till att bestämma våra nuvarande genuppsättningar”, säger han till CNN.
Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Studie: Monty Pythons “silly walk” bränner kalorier
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.