Alla äter vi processade livsmedel ibland, industriframställd mat som korv, hamburgare, fryst pizza, läsk, kakor och godis. Nu visar det sig att det inte är bra för våra hjärnor.
Studie: Den här maten ökar risken för demens
Mest läst i kategorin
En ny studie visar att om mer än 20 procent av ditt dagliga kaloriintag kommer från ultraprocessad mat kan risken för kognitiv försämring öka, det rapporterar CNN.
Ultraprocessade livsmedel påverkar hjärnan
Ultraprocessade livsmedel definieras i studien som “industriella formuleringar av livsmedelsämnen (oljor, fetter, socker, stärkelse och proteinisolat) som innehåller lite eller inga hela livsmedel och vanligtvis inkluderar smakämnen, färgämnen, emulgeringsmedel och andra kosmetiska tillsatser”, skriver CNN.
Den del av hjärnan som är involverad i exekutiv funktion, alltså förmågan att bearbeta information och fatta beslut, drabbas, enligt studien, särskilt hårt av ultraprocessad mat.
Hade snabbare kognitiv försämring
För en person som äter 2 000 kalorier per dag motsvarar 20 procent 400 kalorier. En vanlig cheesburgare och en liten pommes frites från Mc Donald’s innehåller 530 kalorier.
De som åt den mest ultraprocessade maten hade 28 procent snabbare kognitiv försämring och 25 procent snabbare exekutiv funktionsnedgång jämfört med dem som åt minst processad mat.
Följde 10 000 personer i tio år
I studien följdes över 10 000 brasilianare i upp till tio år, över hälften av studiedeltagarna var kvinnor, vita eller universitetsutbildade och deras medelålder var 51.
“I Brasilien utgör ultraprocessade livsmedel 25 procent till 30 procent av det totala kaloriintaget. Vi har Mc Donald’s, Burger King och vi äter mycket choklad och vitt bröd. Det skiljer sig tyvärr inte så mycket från många andra västerländska länder”, säger studiens medförfattare Claudia Suemoto till CNN.
Stor del av kalorierna
Hon är biträdande professor vid avdelningen för geriatrik vid University of São Paulo Medical School, och berättar att 58 procent av kalorierna som konsumeras av amerikanska medborgare, 56,8 procent av kalorierna som konsumeras av brittiska medborgare och 48 procent av kalorierna som konsumeras av kanadensare kommer från ultraprocessade livsmedel.
“Även om detta är en associationsstudie, inte utformad för att bevisa orsak och verkan, finns det ett antal element som styrker påståendet att viss acceleration i kognitivt förfall kan tillskrivas ultrabearbetade livsmedel”, säger David Katz, specialist på förebyggande och livsstilsmedicin och nutrition, till CNBC.
Är dåligt för våra hjärnor
Han var inte var inblandad i studien men menar att studiens urvalsstorlek är betydande och uppföljningen omfattande och tycker därför att vi kan dra slutsatsen att ultraprocessad mat förmodligen är dålig för våra hjärnor.
Om kvaliteten på en persons diet generellt var hög, alltså om personen åt mycket obearbetade livsmedel som hela frukter, grönsaker, fullkorn och hälsosamt protein, visade dock studien att sambandet mellan kognitiv nedgång och ultraprocessad mat försvann.
“Ultraprocessade livsmedel drar ned kvaliteten på kosten och därför är deras koncentration i kosten i de flesta fall en indikator på dålig kostkvalitet”, säger David Katz till CNN.
Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Ungas hjärnor åldrades snabbare under pandemin
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.