Dagens PS

Studie: Covidpandemin kan ha försvagat 50-plussarnas hjärnor

Covid
Äldre har fått försämrad hjärnhälsa under pandemin. (Bild: Pixabay)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 02 nov. 2023Publicerad: 02 nov. 2023

Medelålders och äldre människor kan ha fått försämrad kognitiv förmåga under covidpandemin – oavsett smitta. Det visar en ny brittisk studie.

ANNONS
ANNONS

Stress, ensamhet och ökad alkoholkonsumtion under pandemin pekas ut som vissa av faktorerna bakom hjärnans försämrade hälsa hos personer på 50 år och äldre.

Rädslan över virusets spridning och den otrygghet som vardagsrutinernas plötsliga avbrott lett till kan också ha haft en “bestående inverkan” på hjärnans funktioner, enligt studien. Det skriver BBC.

3 000 har gjort tester under pandemin

Under pandemin har över 3 000 personer deltagit i studien genom att svara på frågeformulär och genomföra kognitiva tester som bland annat mäter minnets förmåga.

Resultaten visar en tydlig nedgång i hjärnkapacitet – oavsett om personerna har smittats av covid-19 eller inte.

Läs mer: Covid-19 kopplas till högre risk för högt blodtryck

Försämringen var som tydligast 2020, under pandemins första år när lockdownåtgärderna genomfördes. Allra värst var det för dem som redan hade problem med minnet.

ANNONS

Senaste nytt

Pandemiåtgärderna kan ha förvärrat hjärnhälsan

Anne Corbett, professor på University of Exeter, som lett arbetet med studien, menar att pandemiåtgärderna kan ha påskyndat försämringarna i hjärnhälsan hos 50-plussarna.

ANNONS

“Även efter att lockdownåtgärderna har avslutats har de fortsatt att påverka hjärnhälsan hos äldre personer. Frågan är om de nu löper större risk att drabbas av demens”, säger hon.

Hon uppmanar därför 50-plussare som känner sig oroade över minnet att ta kontakt med vården för bedömning och utredning.

Demensexperten: “Katastrofalt”

Demensexperten Dorina Cadar menar att effekten av pandemin på befolkningen har varit “katastrofal”. Enligt henne finns det allt fler bevis för att vissa av faktorerna som studien pekar på, som social isolering, har en klar negativ påverkan på hjärnans hälsa.

Många av de långsiktiga konsekvenserna av både covid-19 och pandemiåtgärderna är enligt henne också fortfarande okända.

Den brittiska studien kommer fortsätta att följa deltagarna de närmaste åren, i hopp om ökad kunskap i hur man kan minska risken för demens.

“Trots att generna spelar en viktig roll i hjärnans hälsa och funktioner när vi åldras, så finns det flera livstils- och hälsofaktorer som kan påverka hjärnhälsan”, säger Susan Mitchell på Alzheimer’s Research UK.

Läs mer: Nya forskarrön om postcovid: “Förvånande”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS