En ny finländsk studie visar att behovet av medicinering mot en rad åkommor minskar markant av att vistas i naturen tre eller fyra gånger i veckan.
Studie: Att vistas i naturen minskar medicinbehov
Mest läst i kategorin
Forskare har i en ny studie funnit att en promenad i parken, längs en sjö eller i skogen, minskar behovet av läkemedel mot astma, depression, högt blodtryck, sömnsvårigheter och ångest, det rapporterar CNN.
Sannolikheten att behöva medicin minskade
Att vistas i naturen tre eller fyra gånger kunde i studien associeras med 36 procent lägre sannolikhet för att använda läkemedel mot högt blodtryck.
Sannolikheten att använda läkemedel för mental hälsa minskade med 33 procent och sannolikheten att behöva använda läkemedel mot astma minskade med 26 procent.
“Fysisk aktivitet anses vara den centrala avgörande faktorn för hälsofördelarna med grönområden när tillgången till, eller aktiv användning av, grönområden övervägs”, skriver studiens medförfattare Anu Turunen, senior forskare vid Finlands institut för hälsa och välfärd i Helsingfors, i ett mejl till CNN.
Närheten eller användningen?
Lincoln Larson, docent vid College of Natural Resources i North Carolina State University i Raleigh, har inte varit inblandad i studien.
Han menar att analysen kan avslöja viktiga associationer, men att det inte med säkerhet går att säga om det var närheten till grönområdena, eller användningen av dem, som ledde till minskad användning av läkemedel-
“Kanske människor som var friskare till att börja med (och mindre benägna att ta receptbelagda läkemedel) var mer benägna att komma utomhus i första hand,” skriver Lincoln Larson i ett mejl till CNN.
Närhet till grönområden ger hälsofördelar
I studien intervjuades 6 000 slumpmässigt utvalda personer i tre av Finlands största städer om hur de använder grönområden.
De områden som inkluderas i studien är skogar, trädgårdar, parker, kyrkogårdar, myrar, naturliga gräsmarker, våtmarker, djurparker, sjöar, floder och havet.
Tidigare studier har visat att det ger hälsofördelar att bo nära grönområden.
Hjälper inte att titta på grönområden
I den nya studien undersöktes även effekten på läkemedelsanvändningen av att hemifrån kunna se grönområden och det verkar inte fungera att titta på naturen inomhus.
“Att bara se naturen gjorde ingen märkbar skillnad, men att uppleva den gjorde det. Annan forskning pekar på liknande slutsatser”, säger Lincoln Larson till CNN.
Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Ny studie visar hur goda kostvanor kan förlänga livet
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.