Dagens PS

"Studien är ett hån mot forskarvärlden"

1 500 mjölkkor får inte komma ut på grönbete i sommar på grund av en studie ska de hållas inomhus i ett lösdriftsstall hela året
1 500 mjölkkor får inte komma ut på grönbete i sommar på grund av en studie ska de hållas inomhus i ett lösdriftsstall hela året. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 maj 2023Publicerad: 09 maj 2023

På grund av en studie kommer ett antal mjölkkor inte få gå ut på grönbete i sommar, syftet med forskningen är att mäta kornas välbefinnande.

ANNONS
ANNONS

I en studien kommer mjölkkor hållas inne i ett lösdriftsstall hela året, studien har godkänts av Djurförsöksetiska nämnden i Uppsala, det rapporterar SVT.

Men alla är inte imponerade av studien.

“Studien är ett hån mot forskarvärlden”, säger Bo Algers, professor emeritus vid Sveriges lantbruksuniversitet, som är kritisk till studien till Expressen.

Ska hållas i inomhusstall hela året

Studien genomförs av husdjursföreningen Växa Sverige för att ta reda på hur mjölkkors allmäntillstånd och välbefinnande påverkas av att de året om hålls inomhus i ett lösdriftsstall.

“Vi började i slutet på förra sommaren i samband med att korna precis hade kommit in från sommarbetet. Den mätningen vi gjorde då är vår basmätning och den mätning vi kommer att jämföra med i våra senare mätningar”, säger Fredrik von Unge, utvecklingschef och försöksledare på Växa Sverige, till SVT.

I dag har sju besättningar kor rekryterats till studien, sammanlagt kommer cirka 1 500 kor vara med i studien och de län som deltar är Kalmar län, Jönköpings län, Gävleborgs län, Uppsala län och Västra Götaland.

“Stallmiljön är otroligt viktig för mjölkkorna, de befinner sig en stor del av sina liv i stallet och vi är ute efter att titta på långtidseffekterna av hur mjölkkorna påverkas av stallet”, säger Fredrik von Unge till Expressen.

ANNONS

Senaste nytt

Inga negativa effekter för korna

ANNONS

Trots att korna inte får komma ut på bete i sommar bedömer Växa Sverige att risken att studien ska få negativa effekter på korna är väldigt liten och Fredrik von Unge säger till SVT att de gjort en grundlig riskbedömning.

“En ansvarig veterinär kommer följa korna på stallarna och ska följa hur korna mår och kan också avbryta försöket om veterinären bedömer att individen, eller gruppen, far illa”, säger Fredrik von Unge till Expressen.

I studien ska både kornas fysiska och psykiska hälsa mätas. Resultatet ska presenteras under nästa år.

“Det saknas idag forskning på området. Med denna studie kommer vi få svar på många viktiga frågor som rör mjölkkors mående och villkor i lösdriftsmiljö”, säger Fredrik von Unge till SVT.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Så får man kor att fisa miljövänligt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]