Dagens PS

Studie: 1–2 glas alkohol minskar risken för demens

En ny studie visar att ett till två glas alkohol per dag kan vara bra, men inte mer
En ny studie visar att ett till två glas alkohol per dag kan vara bra, men inte mer. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 feb. 2023Publicerad: 09 feb. 2023

Att hålla nere alkoholkonsumtionen till ett eller två glas om dagen minskar risken för demens enligt en stor sydkoreansk studie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En studie på nästan 4 miljoner sydkoreaner visar att sannolikheten att utveckla demens minskar om man dricker ett till två glas alkohol per dag, men att risken ökar om man dricker mer än så, det rapporterar CNN.

Spring inte till Systembolaget

“Vi fann att bibehållande av en lätt till måttlig alkoholkonsumtion samt att minska alkoholkonsumtionen från en hög till en måttlig nivå var förknippat med en minskad risk för demens”, säger Keun Hye Jeon till CNN.

Han är studiens huvudförfattare och biträdande professor vid CHA Gumi Medical Center, CHA University i Gumi i Sydkorea.

Experter varnar dock för att börja dricka alkohol på grund av det forskarna funnit i studien.

“Denna studie är välgjord och extremt robust med 4 miljoner försökspersoner, men vi bör vara försiktiga med att inte övertolka resultaten”, säger Alzheimersforskaren Richard Isaacson till CNN.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Alkohol kan vara riskfaktor

Han är förebyggande neurolog vid Institutet för neurodegenerativa sjukdomar i Florida och har inte varit involverad i den nya studien.

Alkoholkonsumtion kan vara en riskfaktor för exempelvis bröstcancer, men även för andra former av cancer.

ANNONS

Att dricka för mycket kan, enligt USA:s smittskyddsmyndighet, CDC, bidra till problem med matsmältningen, hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck, stroke samt försvaga immunförsvaret.

Kan öka risken för Alzheimers

Alkohol kan även vara en riskfaktor för Alzheimers sjukdom, en person med två kopior av genvarianten APOE4 har en ökad risk för att utveckla Alzheimers och då är det inte bra att dricka alkohol.

“Alkohol har visat sig vara skadligt för hjärnans resultat hos personer med den riskgenen – och cirka 25 procent av USA:s befolkning har en kopia av APOE4”, säger Richard Isacsson till CNN.

En till två burkar öl per dag

Personer som i den koreanska studien sade sig dricka mindre än 15 gram alkohol per dag ansågs vara lätta drickare. En burk öl innehåller cirka 14 gram alkohol.

De som drack en mängd alkohol som motsvarande ungefär två burkar öl varje dag sågs i studien som måttliga drickare och de som drack mer dricker enligt forskarna för mycket.

“Genom att mäta alkoholkonsumtionen vid två tidpunkter kunde vi studera sambandet mellan att minska, upphöra, upprätthålla och öka alkoholkonsumtionen och incident demens,” säger Keun Hye Jeon till CNN.

Risken minskade med 21–17 procent

ANNONS

Forskarna kunde konstatera att de som uppskattade att de drack en ankoholmängd motsvarande en burk öl per dag var 21 procent mindre benägna att utveckla demens än personer som aldrig drack alkohol.

De som uppskattade att de drack motsvarande två burkar öl per dag var, enligt studien, 17 procent mindre benägna att utveckla demens. De som drack mer än så var dock 8 procent mer benägna att utveckla demens.

Om de som drack mycket minskade sitt drickande till en måttlig nivå minskade deras risk att få diagnosen Alzheimers med 12 procent och deras risk för demens av alla orsaker minskade med 8 procent.

Rekommenderar ingen att börja dricka

Men, Richard Isaacson framhåller att folk inte är särskilt bra på att bedöma hur mycket alkohol de dricker och menar att många kan underskatta den mängd de faktiskt dricker.

Keun Hye Jeon påminner om att inga existerande hälsoråd rekommenderar att man ska börja dricka alkohol och att eftersom det handlar om en observationsstudie kan ingen orsak och effekt säkert fastställas.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Högt blodtryck skadar hjärnans reningssystem

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]