Dagens PS

Storbritannien godkänner Mercks covid-19-piller

covid-19-pillret molnupiravir
Det antivirala covid-19-pillret molnupiravir, som har utvecklats av Merck och Ridgeback Biotherapeutics, godkänns nu i Storbritannien. (Foto: Merck)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 nov. 2021Publicerad: 05 nov. 2021

På torsdagen blev Storbritannien det första landet i världen att godkänna Mercks antivirala piller molnupiravir, för behandling av covid-19.

ANNONS
ANNONS

Covid-19-pillret molnupiravir har utvecklats av USA-baserade Merck och amarikanska Ridgeback Biotherapeutics, men Storbritannien godkänner nu läkemedlet innan det hunnit bli godkänt i USA. Det skriver Reuters. Detta är det första godkännandet av ett oralt antivirtalt läkemedel för behandling av covid-19.

Den brittiska läkemedelsmyndigheten Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, MHRA, rekommenderar molnupiravir för behandling av patienter med mild till måttlig covid-19 och som har minst en riskfaktor för att utveckla en allvarlig sjukdom, som exempelvis hjärtsjukdom, åldersdiabetes eller fetma.

Ska ges så snart som möjligt

Enligt professor Stephen Powis, nationell medicinsk chef för brittiska National Health Service, NHS, ska läkemedlet administreras till patienter med högre risk för komplikationer, men om läkemedlet visar sig minska sjukhusinläggningar och dödsfall och därmed är effektivt både kliniskt och kostnadsmässigt, kommer läkemedlet ges till fler patienter

Läkemedlet ska ges så snart som möjligt efter att covid-19 har konstaterats och inom fem dagar från det att patienten känt symptom. Molnupiravir kommer att heta Lagevrio i Storbritannien och ska tas två gånger om dagen i fem dagar.

Ska mötas 30 november

Den 30 november ska rådgivare i USA mötas för att granska molnupiravirs data gällande säkerhet och effektivitet och rösta om huruvida läkemedlet ska godkännas. I djurstudier har läkemedel inom samma klass som molnupiravir kunnat kopplas till fosterskador, men enligt Merck har molnupiravir i djurförsök visat sig vara säkert. Dessa uppgifter har dock ännu inte offentliggjorts, enligt Reuters.

“Vi arbetar nu över hela regeringen och NHS för att omedelbart få denna behandling till patienter initialt genom en nationell studie så att vi kan samla in mer data om hur antivirala medel fungerar i en mestadels vaccinerad befolkning”, sade Storbritanniens vaccinminister Maggie Throup till parlamentet, skriver Reuters.

Läs mer: Indiska Optimus Pharma vill producera generisk molnupiravir

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS