Dagens PS

Stoppa åldrande? Ny studie: Piller fungerar på hundar

Anti-åldrande
Hunden Zeus är mycket piggare efter att ha fått anti-åldrande-piller. (Foto: ABC7)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 19 aug. 2024Publicerad: 19 aug. 2024

Ett piller som kan stoppa åldrande och göra dig “bokstavligen yngre”. Låter det för bra för att vara sant? Kanske, men det finns redan enligt forskare.

ANNONS
ANNONS

Jakten på ungdomens källa eller de vises sten (känd från bland annat Harry Potter) och andra sätt att försöka stoppa åldrandet och förlänga livet har fascinerat människor i århundraden.

Nu kan vi vara där. Studier kring nya mediciner för att förlänga livet visar mirakulösa resultat i djurförsök.

“Bokstavligen kan bli yngre”

Den amerikanska tv-kanalen ABC7 hade i dagarna ett reportage kring hundar som fått testa en ny medicin som förlänger telomererna, som är en del av kromosomerna och förkortas över en individs livslängd.

Enligt doktorn visar tidiga studier hur en ny medicin kan förlänga telemorerna med 200 procent.

“Om du kan öka telomererna kan du reproducera stamceller och fortsätta reparera saker så att du bokstavligen kan bli yngre”, säger Dr. Michael Roizen från Cleveland Clinic i reportaget hos ABC7.

Kanalen berättar om schäfern Zeus, som var nära döden efter att ha haft cancer när de fick tillåtelse använda åldersreverserande piller. Nu ser Zeus pigg och fräsch ut i reportaget. Liknande resultat upprepades med newfoundlandshunden Benson som led av svår artros men nu kan gå igen.

Anekdotala resultat, absolut. Men en fullskalig medicinsk studie med tio hundar pågår just nu och ska presenteras nästa år. Nästa steg därefter vore att testa det på människor.

“Supermodell-mormor”

ANNONS

Fler liknande studier pågår och andra har redan slutförts. BBC rapporterade i juli om forskning kring proteinet interleukin-11, som ökar med åldern i människor. Studien som begränsade eller tog bort proteinet i möss i ett labb visade att livslängden ökade med 20-25 procent och fick forskarna att kalla mössen för “Supermodel-mormor”.

BBC frågar en av studiens författare om resultaten är för bra för att vara trovärdiga.

“Jag försöker att inte bli för upphetsad, av de skäl du säger, är det för bra för att vara sant? Det finns massor av ormolja där ute, så jag försöker hålla mig till datan och de är de starkaste där ute”, säger professor Stuart Cook vid Imperial College London.

Läs även: “Skräpprotein” påverkar vårt åldrande (Dagens PS)

Läs även: Mörka trenden: Utbredd rädsla för åldrande (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Mångårig journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Mångårig journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS