På tio år har antalet Life Science-bolag i Stockholm-Uppsala-regionen ökat med nästan 50 procent, det visar en ny rapport.
Stockholm-Uppsalaregionen mest innovativ i Europa
Mest läst i kategorin
En rapport som stiftelsen Stockholm Science City publicerar i dag visar att från år 2009 till år 2019 ökade antalet Life Science-företag i Stockholm-Uppsalaregionen med nästan 50 procent.
Hälften av alla som i Sverige är anställda inom Life Science finns i regionen, de är 31 500 personer som arbetar på nästan 1 000 företag. Rapporten visar också att hälften av alla patentansökningar i Sverige kommer från regionen.
Erkänt stark Life Science-nation
”Sverige är en erkänt stark Life Science-nation och den tillväxt och koncentrationen av företag i Stockholm-Uppsalaregionen som rapporten visar upp talar starkt för att regionen kan mäta sig med de bästa även i ett globalt perspektiv”, säger Stockholm Science Citys vd Ylva Williams i ett pressmeddelande.
Life Science är i dag en svensk basindustri, den inkluderar läkemedel, medicinteknik och diagnostik. Förra året uppgick enbart läkemedelsexporten till 115 miljarder kronor.
Även universitet och universitetssjukhus
Förutom företag finns det i Stockholm-Uppsalaregionen även universitet, universitetssjukhus och myndigheter som har verksamhet inom Life Science. Regionens sex universitet är framstående inom sina olika områden och de kompletterar varandra inom sådant som exempelvis medicin, teknik och naturvetenskap.
Även nationella forskningscenter som SciLifeLab, med fokus på molekylära biovetenskaper, bidrar i regionen med internationellt högt rankad forskning.
Europas mest innovativa region
Rapporten sammanfattar hur regionen står sig internationellt och den rankas som Europas mest innovativa region, endast Silicon Valley i USA har, per capita, fler uppstartsbolag som är värderade till över en miljard dollar, nästan 9,5 miljarder kronor, så kallade unicorns.
Stockholm rankas som världens fjärde största universitetsstad där 82 000 helårsstudenter studerar vid något av regionens universitet.
Viktig bransch för svenskt näringsliv
”Life science-branschen är mycket viktig för svenskt näringsliv och dessa siffror visar att Stockholmsregionen är en motor för utvecklingen”, säger Stockholm Business Regions vd Staffan Ingvarsson i pressmeddelandet.
Stockholm Science City har tagit fram rapporten med hjälp av underlaget som baseras på historiska data från Tillväxtanalys och Vinnova samt data för alla nya och inflyttade Life Science-företag 2017-2019. Datan har kompletterats med företagsdata, klassats, bearbetats och sammanställts.
Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.